HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM

Biometrische projecten zijn inzichtelijk

Biometrische projecten zijn inzichtelijk
Hogeschool van Amsterdam laat als eerste Hogeschool onderzoek uitvoeren naar verloop van biometrische projecten in Nederland

Amsterdam, 24 juni 2002. Al geruime tijd is bekend dat er binnen de Nederlandse biometrische projecten verbeterpunten mogelijk zijn. Biometrie, de techniek waarmee mensen kunnen worden geïdentificeerd of geverifieerd aan de hand van hun fysieke- of gedragskenmerken (iris, gezichtsvorm, hand, stem, etc.), wordt steeds vaker toegepast in Nederland. Over de technische werking van biometrie is al veel geschreven en gepubliceerd, maar de aspecten waar een organisatie rekening mee dient te houden bij de start en uitvoering van een biometrisch project is zowel nationaal als internationaal een onderbelicht onderwerp.

Om de verbeterpunten van deze nog vrij onbekende, maar veel belovende, techniek inzichtelijk te maken heeft de Hogeschool van Amsterdam (HvA), instituut Bedrijfskunde en Logistiek, in samenwerking met Benefit Inkoop adviesgroep een onderzoek laten uitvoeren door twee afstudeerders.

Omdat het bedrijfsleven werkt op basis van projectmanagement heeft het onderzoek zich gericht op de manier waarop dit gebeurt. Het verloop van deze projecten en de knelpunten zijn inzichtelijk gemaakt. Hierdoor krijgen organisaties die biometrische systemen willen gaan implementeren (en dat zullen er steeds meer worden) een duidelijk beeld van de belangrijkste aandachtspunten binnen een project, zodat deze minder onderhevig zullen zijn aan uitloop, hoge investeringen of gevolgschade.

Uit het onderzoek is gebleken dat projectmanagement een bekend, maar weinig toegepast begrip is binnen de huidige biometrische projecten. Tevens zijn er een aantal specifieke projectgebieden waarbij biometrie zorgt voor extra onduidelijkheid, namelijk technische, organisatorische en sociale complexiteit. Het begrip risicomanagement, eveneens onderzocht binnen dit onderzoek, wordt binnen biometrische projecten zeer summier toegepast waardoor op voorhand weinig projectrisicos in kaart worden gebracht.

Verder bleek dat in Nederland de vingerscan de meest gebruikte techniek is, biometrie vooral wordt gebruikt voor het beveiligen van ruimtes en dat de meeste biometrische projecten zijn opgezet en uitgevoerd bij gemeentes.

Het onderzoek is gefinancierd door het instituut Bedrijfskunde en Logistiek, onder toezicht van het instituutsdirecteur, de heer ir. Giel Paulissen en begeleidt door de heer ing. Geert Mathijssen, mede directeur van Benefit Inkoop adviesgroep. Het instituut was al enige tijd op zoek naar een mogelijkheid om, vanuit een bedrijfskundige invalshoek, een onafhankelijk brancheonderzoek te laten uitvoeren naar een nieuwe technologie en Benefit heeft al geruime tijd ervaring op het gebied van inkoop van biometrische technieken. Remy Ruiters en Jeroen Haans, verantwoordelijk voor het onderzoek, zijn inmiddels succesvol afgestudeerd.

Noot aan de redactie (