Gemeente Heumen

Nieuwsberichten

24-06-2002

Bezoek Srebrenica aan Heumen

Op 20 juni was een delegatie uit Srebrenica op werkbezoek in Heumen om daar te horen wat de ervaringen zijn met inspraak en interactieve beleidsvorming. De ve rtegenwoordigers van het gemeentebestuur zijn tien dagen in Nederland op uitnod iging van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV). Dat heeft onder andere een bez oek aan drie gemeentes, Cromstrijen, Winschoten en Heumen, voorbereid die elk e en thema van de lokale politiek behandelen.

De delegatie bestond uit drie moslims en drie Serviërs. Ze proberen een door de oorlog getekende stad, die in 1991 met omliggende dorpen nog 37.000 inwoners t elde en nu nog maar eenvijfde daarvan, weer op te bouwen. Dat betekent niet all een het weer opbouwen van huizen en bedrijven, maar ook het bieden van veilighe id en een gezond leefmilieu.

De bezoekers, raadsleden en de burgemeester, kregen in het gemeentehuis een ove rzicht van de gevolgde werkwijze, zoals die is gevolgd bij de uitvoering van he t verkeersplan, het Stenen Hoofd, het winkelcentrum en het Duurzaamheidsplatfor m.

Dat gebeurde niet alleen van achter de tafel. Er werd ook gewandeld naar het St enen Hoofd en het winkelcentrum.

Over verschillende onderwerpen werden ook inwoners van Heumen die zich met proj ecten als het duurzaamheidsplatform, verkeersplan en het Stenen Hoofd hadden be moeid, aan het woord gelaten.

De bezoekers uit Srebrenica hadden er alle aandacht voor, maar wezen ook op de beperkingen om dergelijke vormen van inspraak thuis te realiseren. "Geld, perso neel en andere middelen ontbreken", zei één van hen: "en bovendien vindt de bev olking het belangrijker dat geld wordt gestoken in primaire behoeftes als een d ak boven het hoofd."