Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2002/2114
datum
24-06-2002

onderwerp
Kamervragen Stellingwerf inzake 'de kip zonder veren' TRC 2002/4797

bijlagen

Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u - mede namens de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer - de antwoorden toekomen op de door de heer Stellingwerf (ChristenUnie) gestelde vragen over een kip zonder veren.

datum
24-06-2002

kenmerk
DL. 2002/2114

bijlage

1 en 2
De kip zonder veren is geen resultaat van moderne biotechnologie (genetische modificatie), maar van traditionele fokkerijtechnieken (gebruikmaken van natuurlijke variatie en selectie). De kale kip is een kruisingsproduct van een reeds circa 50 jaar geleden spontaan gemuteerde kale kip met een snelgroeiend vleeskuiken. Het resultaat is een kip zonder veren en met de karakteristieken van een vleeskuiken.

3 en 4
In de nota Dierenwelzijn wordt gesteld dat het houderijsysteem moet zijn aangepast aan het dier, in plaats van het dier aan het houderijsysteem. De ontwikkeling van een kip zonder veren is hiermee niet in overeenstemming, omdat het dier wordt aangepast aan de omstandigheden, terwijl het mogelijk is de omstandigheden aan het dier aan te passen.
Snelgroeiende vleeskuikens produceren in de laatste twee weken van hun zesweekse leven veel lichaamswarmte, hetgeen kan leiden tot hittestress. Om deze reden worden Nederlandse stallen sowieso goed geventileerd en ook steeds vaker gekoeld tijdens deze periode. Wanneer dieren in grote dichtheden worden gehouden en geen ventilatie of koeling wordt toegepast, leidt dit in warme periodes en zeker in een warm klimaat tot aantasting van het welzijn.

5
Het richtinggevend perspectief van de nota Dierenwelzijn is, dat 'gehouden dieren leven in een omgeving, waarin zij hun soorteigen gedrag kunnen vertonen'. Een belangrijk aspect van het soorteigen gedrag is de verzorging van het verenpak, onder andere door te poetsen en te stofbaden. Wanneer geen verenpak aanwezig is, wordt dit gedrag gefrustreerd.
Bovendien is het dier door de afwezigheid van een verenpak extra kwetsbaar voor koude en voor blootstelling aan de zon. De hen kan bij koude haar veren niet opzetten en haar huid zal verbranden, wanneer zij wordt blootgesteld aan zonlicht.

6
Het is wenselijk om ten aanzien van controversiële ontwikkelingen binnen Europa één lijn te volgen. Het ligt derhalve in de rede dat - voorafgaand aan een eventuele introductie van een kale kip in Europa - hierover overleg op Europees niveau zal plaatsvinden. In Europees verband is dierenwelzijn een belangrijk aandachtspunt. Op mondiaal niveau bestaat helaas geen specifiek forum, waar dierenwelzijnskwesties besproken kunnen worden.

7 en 8
Naar aanleiding van het debat over de Integrale Nota Biotechnologie heeft de Tweede Kamer op 5 februari 2002 een motie aangenomen, waarin de regering wordt verzocht om een integraal ethisch toetsingskader voor biotechnologische ontwikkelingen op te stellen. De ontwikkeling van een kip zonder veren valt buiten dit toetsingskader, aangezien deze kip niet tot stand is gekomen via moderne biotechnologie, het onderwerp van de Integrale Nota Biotechnologie. Dit laat onverlet dat een discussie over deze ontwikkeling in de veehouderij niet uit de weg mag worden gegaan. Daartoe zal in de geëigende kaders in internationaal verband het onderwerp dierenwelzijn worden ingebracht. Uitgangspunt is hierbij de nota Dierenwelzijn.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van het lid Stellingwerf (ChristenUnie) aan de ministers van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer over een kip zonder veren.(Ingezonden 22 mei 2002)

1
Kent u het bericht dat Israëlische wetenschappers door middel van genetische manipulatie een kip zonder veren hebben 'ontwikkeld'? 1

2
Kunt u bevestigen of dit bericht op waarheid berust?

3
Hoe beoordeelt u deze ontwikkeling en dan met name de motivering hiervan, dat de kip zonder veren grote milieuhygiënische- en economische voordelen met zich mee zou brengen?

4
Worden met deze ontwikkeling naar uw mening geen morele en principiële grenzen overschreden en genetische grenzen doorbroken waarvoor de mens halt zou moeten houden?

5
Hoe verhoudt deze ontwikkeling zich tot het uitgangspunt dat bij het houden van dieren zoveel mogelijk tegemoet gekomen dient te worden aan het soorteigen gedrag?

6
Bent u bereid in Europees en mondiaal verband tot afspraken te komen op grond waarvan de ontwikkeling en introductie van deze 'kale kip' kan worden voorkomen?

7
Laat de ontwikkeling van een kip zonder veren niet bij uitstek zien dat hierbij een ethisch toetsingskader, ook in internationaal opzicht, dringend is gewenst?

8
Bent u bereid de ontwikkeling van een dergelijk ethisch toetsingskader in de internationale fora te bepleiten en een krachtige bijdrage te leveren aan de totstandkoming en introductie hiervan?

1 Agrarisch Dagblad, 21 mei jl.

up Reageren
Homepage

---