---

Ministerie van Defensie



---

Commando-overdracht internationaal hoofdkwartier

24-06-2002

Bij het hoofdkwartier van de Extended Air Defence Task Force in de Duitse plaats Burbach vond vrijdag (21 juni) een commando-overdracht plaats. De Extended Air Defence Task Force kort EADTF is een samenwerkingsverband tussen Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten op het gebied van de grond-lucht geleide wapens zoals bijvoorbeeld de Patriot. Tijdens de plechtigheid droeg de Amerikaanse kolonel Clarence Hunter de leiding over dit hoofdkwartier over aan de Duitse kolonel Norbert Korthals. De plechtigheid werd ondermeer bijgewoond door de hoogste Nederlandse operationele luchtmachtcommandant, generaal-majoor Franklin Oliemans.

Het sinds december 1999 bestaande EADTF-hoofdkwartier functioneert als kenniscentrum op het gebied van de luchtverdediging met geleide wapens. Alle drie de landen beschikken over moderne Patriot geleide wapens die geschikt zijn om zowel vliegtuigen als tactische ballistische raketten en kruisvluchtwapens te onderscheppen. De samenwerking in het hoofdkwartier, waar 34 militairen werken waaronder vijf Nederlanders, dient drie doelen. Op de eerste plaats wordt de samenwerking versterkt op het gebied van de luchtverdediging door op de grond gestationeerde geleide wapens. Daarnaast wordt de internationale samenwerking en daarmee de zogenoemde interoperabiliteit bevorderd en ten slotte zorgt de samenwerking voor een gezamenlijke, coherente en kosteneffectieve planning en oefening.

De nieuwe commandant van de Extended Air Defence Task Force, kolonel Norbert Korthals, werd geboren op 19 mei 1949 in Wilhelmshaven. Hij werkt sinds 1968 bij de Duitse luchtmacht. In zijn bijna 35-jarige carrière was hij onder meer geplaatst bij Duitse en NAVO eenheden in Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten. In zijn laatste functie was hij geplaatst als docent bij de Führungsakademie van de Bundeswehr in Hamburg.