Vendex KBB NV

Amsterdam, 24 juni 2002

Overname Brico door Vendex KBB definitief

Vendex KBB heeft op 18 juni jl. goedkeuring verkregen van de Europese Commissie om de onderneming Brico Belgium s.a. over te nemen van GIB. Hiermee is de transactie die Vendex KBB op 27 maart jl. bekendmaakte definitief. De overdracht van aandelen en de betaling van de koopsom hebben heden plaatsgevonden. De cijfers van Brico worden met terugwerkende kracht vanaf 1 april 2002 geconsolideerd. De Brico-groep exploiteert een keten van doe-het-zelfwinkels in België onder de naam Brico en heeft daarnaast doe-het-zelfketens in Frankrijk (onder de naam OBI), Spanje en Portugal (onder de naam AKI).

Overeenkomstig de aankondiging van 27 maart jl. is vandaag tevens de overeenkomst getekend met de Franse onderneming Leroy Merlin, die de DHZ-activiteiten van Brico in Frankrijk, Spanje en Portugal over zal nemen. Voor deze verkoop is eveneens goedkeuring nodig van de bevoegde mededingingsautoriteiten. Het verzoek daartoe zal binnenkort geschieden. Leroy Merlin is een belangrijke partij in de Europese DHZ-markt en exploiteert verschillende ketens van bouwmarkten in Frankrijk, Spanje, Brazilië, Italië, Polen en België.

Met de overname van de DHZ-activiteiten van GIB is circa 500 miljoen euro gemoeid. Vendex KBB ontvangt van Leroy Merlin circa 340 miljoen euro. De transactie wordt door Vendex KBB gefinancierd uit de bestaande kredietlijnen.

De Belgische DHZ-keten wordt ondergebracht in de business-unit Doe-Het-Zelf van Vendex KBB, maar zal onder leiding van het huidige Brico-management en onder de naam Brico worden voortgezet. De groep exploiteert twee formules, Praxis en Formido, met samen meer dan 200 vestigingen, over 2001/02 een netto-omzet van 737 miljoen euro en een operationeel bedrijfsresultaat van 57,4 miljoen euro.

De verworven activiteiten brengen de totale netto-omzet van de business-unit Doe-Het-Zelf boven de een miljard euro. De acquisitie draagt direct bij aan de nettowinst van het concern (excl. amortisatie van goodwill).

Public relations Investor relations Peter van Bakkum, tel. 020 - 5490 432 Marius Zomer, tel. 020 - 5490 509