Voorlichtingsbureau Vlees

Persbericht d.d. 6/24/2002

24-06-2002: Vlees belangrijke zinkbron voor kinderen die nog borstvoeding krijgen

Als aanvulling op de borstvoeding draagt vlees positief bij aan de beschikbaar-heid van zink in het lichaam, zo blijkt uit een onderzoek van de John Hopkins Universiteit in Baltimore. Net als bijvoorbeeld ijzer, calcium en vitamine A, wordt zink gezien als een probleem voedingsstof voor kinderen die borstvoeding krijgen.

Zink is een belangrijk mineraal voor kinderen. Het is nodig voor een normale groei en ontwikkeling. Na 6 maanden daalt de hoeveelheid zink in de moedermelk waardoor aanvullende bronnen van zink belangrijk worden om in de zinkbehoefte van kinderen te voorzien.

Uit het onderzoek bleek tevens dat de hoeveelheid zink die kinderen via vlees binnen kregen, hoger was dan uit rijstebloem. Rijstebloem wordt vaak aanbevolen als eerste aanvullende voeding. Door het hogere zinkgehalte in vlees, ligt de absolute hoeveelheid zink die door het lichaam wordt opgenomen, 16 keer hoger dan bij rijstebloem.

De resultaten van deze studie bevestigen dat vlees, als aanvullende voeding bij kinderen die borstvoeding krijgen, kan fungeren als een belangrijke bron van zink die goed opgenomen wordt door het lichaam.

Wilt u meer weten over zink en vlees? Kijk dan op de website van het Voorlichtingsbureau Vlees www.vlees.nl of bel met de gratis Vleesinfolijn 0800-0036.