CBS

Producentenvertrouwen onveranderd

Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, is in mei 2002 uitgekomen op -2,3. Dit is nagenoeg gelijk aan het vertrouwen in april (-2,0). De bedrijvigheid ligt in mei iets hoger dan in de voorgaande maand, zo blijkt uit de Conjunctuurtest van het CBS. Voor de periode juni-augustus verwachten de ondernemers in de industrie nauwelijks nog een toename van de bedrijvigheid.

Tegenvallende orderontvangst
De orderontvangst in mei is vergeleken met een maand eerder nauwelijks toegenomen. Het oordeel van de ondernemers over de orderpositie is dus negatief gebleven. Ook het oordeel over de voorraden eindproduct is nauwelijks gewijzigd. Per saldo vindt zes procent van de ondernemers de voorraden te groot. De tegenvallende orderontvangst doet zich met name voor in de sectoren consumptiegoederen en investeringsgoederen. In de sector halffabrikaten is er in mei nog sprake van een lichte toename van de orderontvangst. De groei van de binnenlandse orders stagneert in alle drie de sectoren. Bij de buitenlandse orders is in de sector consumptiegoederen voor de tweede opeenvolgende maand sprake van een daling. In de sector halffabrikaten en in de sector investeringsgoederen namen de exportorders nog licht toe. Deze toename is echter lager dan in de voorgaande maanden.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen in de industrie, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. Ten tijde van dit persbericht zijn meer gedetailleerde gegevens over de orderpositie nog niet beschikbaar.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. Hans Pijpers, tel. (070) 337 48 73. Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-128
25 juni 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken