Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Persbericht

Woerden, 25 juni 2002

Studentenverenigingen ontwikkelen eigen alcoholbeleid

Ruim 75 procent van de studentenverenigingen in Nederland heeft inmiddels een Alcohol Bestuursreglement (ABR) ingevoerd. Dit volgt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het NIGZ. Met dit reglement proberen de verenigingen greep te krijgen op het alcohol schenkbeleid, en geven zij eveneens aan zich te houden aan de wettelijke kaders. 84 Procent van de verenigingen heeft bij het opstellen van het reglement gebruik gemaakt van het model dat het NIGZ daarvoor heeft ontwikkeld. Het NIGZ beveelt de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) dan ook aan, komend jaar verenigingen te motiveren om volgende stappen te nemen.

Het ABR heeft vooral betrekking op het schriftelijk vastleggen van verplichte en niet verplichte regels omtrent het schenken van alcohol. Een vereniging moet zijn alcoholbeleid kunnen verantwoorden. Verenigingen kunnen het ABR ook aangrijpen om overmatig alcoholgebruik en de veelal negatieve gevolgen daarvan binnen de vereniging te voorkomen.

Schenkgedrag van verenigingen
Het NIGZ is verheugd te constateren dat de verenigingen het ABR zo voorspoedig ter hand genomen hebben. Toch geeft het instituut aan dat alleen het reglement op zichzelf nog niet voldoende kracht heeft. Er moet nog veel worden gedaan aan de communicatie van het alcoholbeleid naar de barvrijwilligers en de leden. Daarbij weet een aantal verenigingen nog niet hoe ze een andere, meer gematigde schenkcultuur zouden kunnen ontwikkelen of ziet men het nog te weinig als een belangrijk onderwerp. Daarom beveelt het NIGZ de LKvV aan om samen plannen te ontwikkelen om verenigingen, die grotendeels op vrijwilligers draaien en jaarlijks grote verschuivingen in het bestuur kennen, te ondersteunen.

Reactie Landelijke Kamer van Verenigingen
De LKvV ziet dat veel verenigingen het ABR-initiatief hebben aangegrepen om verdere activiteiten te ontplooien die de regulering verbeteren. Uit het onderzoek komt naar voren dat de bereidheid bij verenigingen om op een bewuste manier om te gaan met het schenken van alcohol groot is.

Studentenverenigingen wachten met het opstellen van een ABR als de bestaande gemeentelijke schenkvergunning nog niet verlengd hoeft te worden. De LKvV spoort echter deze verenigingen aan om al voor de aanvraag van de nieuwe vergunning een ABR op te stellen.

De LKvV gaat bij verenigingen het belang van de communicatie van het alcoholbeleid naar de barvrijwilligers en de leden onder de aandacht brengen. Daartoe organiseert de LKvV ook komend jaar een congres over alcoholbeleid voor studentenverenigingen, waarbij het NIGZ om medewerking zal worden gevraagd. Het congres dat dit jaar plaatsvond behandelde onder andere de controle van het ABR door de Keuringsdienst van Waren.

Daarnaast start de LKvV een klankbordgroep waar verenigingsbestuurders én verenigingsleden met elkaar over alcoholbeleid kunnen discussiëren. De LKvV nodigt ook het NIGZ uit actief aan deze discussie deel te nemen.


---