Samas-Groep NV

P E R S B E R I C H T

JAARWINST SAMAS EUR 19,5 mln

Baarn, 26 juni 2002, voorbeurs

Samenvatting


· Samas-Groep NV (kantoorinrichting) heeft in het op 31 maart jl. geëindigde boekjaar een nettowinst geboekt van ¤ 19,5 miljoen. Dit was het eerste jaar na de verkoop van de divisie kantoorbenodigdheden in april 2001. Gelet op de omvang van deze transactie zijn de cijfers over het afgelopen boekjaar niet vergelijkbaar met die van daaraan voorafgaande boekjaren.

· De winst per gewoon aandeel kwam uit op ¤ 1,13.

· Voorgesteld wordt een dividend van ¤ 0,51 per gewoon aandeel. Dit komt overeen met een pay-out van 45% van de winst voor houders van gewone aandelen.

· De omzet van de huidige groepsondernemingen daalde met 6,7% tot ¤ 530 miljoen. Dit is een gevolg van de sterke daling van de kantoorinrichtingsmarkten, met name in het tweede halfjaar, onder invloed van de verslechterende economische situatie in de landen waarin de Groep actief is.

· Om deze reden zijn ingrijpende extra kostenreductiemaatregelen en herstructureringen in uitvoering genomen. In dit kader zijn bij de huidige groepsondernemingen ruim 700 vaste arbeidsplaatsen geschrapt. Dit komt overeen met een totale reductie van 19%. Hiervan zijn er thans ca. 500 gerealiseerd. Daarnaast zijn ca. 450 tijdelijke arbeidsplaatsen vervallen.

· De productieactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk zijn afgestoten en de turn-around in Frankrijk verloopt volgens plan.

In Duitsland worden de productiebedrijven via een herstructurering aangepast aan de lagere bezettingsgraad. Voor de kosten van deze herstructureringen zijn de thans aanwezige voorzieningen toereikend.

Hans de Mos, Samas-Groeps bestuursvoorzitter, zei in een toelichting: "Wij zijn in het eerste jaar, waarin wij uitsluitend actief zijn als kantoorinrichter, hard getroffen door de teruggang van de economie. Daardoor werd een onverwachte en sterke daling van onze afzetmarkten veroorzaakt. Met drastische kostenreductiemaatregelen trachten wij de omzetteruggang zoveel mogelijk te compenseren. Op het schrappen van 1150 arbeidsplaatsen, neerkomend op 26 % van het totaal, zijn wij natuurlijk niet trots, maar het is onvermijdelijk. Het financieel rendement moet omhoog en het bereiken van de strategische rendementsdoelstelling van 18% mag niet teveel vertraging oplopen. Door de sterke verbetering van onze operationele conditie zal de winst van een 'lean en mean' Samas eerder en sterker verbeteren zodra de markt zich weer herstelt. Dit gevoegd bij onze ijzersterke balans biedt Samas en haar stakeholders goede toekomstperspectieven."

Financiële resultaten
De omzet aan derden over het verslagjaar 2001/2002 kwam uit op ¤ 530 miljoen. Dit is 6,7% minder dan de kantoorinrichtingsomzet over het boekjaar 2000/2001. Autonoom bedroeg deze daling 5,6%. Dit is een gevolg van een substantiële marktteruggang onder invloed van de ongunstige ontwikkeling van de economie in de landen waarin Samas-Groep actief is. De toegenomen prijsdruk in de krimpende afzetmarkten kon goeddeels gecompenseerd worden door inkoopbesparingen zodat de brutomarge in procenten van de omzet met 56,6% vrijwel gelijk was aan die van de huidige groepsondernemingen in het voorgaande boekjaar (56,5%). De bedrijfslasten werden met 1,1% teruggebracht. Met name in het tweede halfjaar werden de kosten middels kostenreductiemaatregelen met ca. 8% teruggebracht. Per saldo nam het bedrijfsresultaat van de huidige groepsondernemingen met 47% af ten opzichte van het voorgaande boekjaar en daalde de operationele marge (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) naar 3,7% (6,5% voor de huidige groepsonderneming in 2000/2001). Het saldo van de financiële baten en lasten bedroeg over 2001/2002 ¤ 0,7 miljoen positief tegenover ¤ 14,1 miljoen negatief in het voorgaande boekjaar. Deze verbetering werd bereikt door de aflossing van schulden met het bedrag dat resteerde uit de verkoop van de divisie kantoorbenodigdheden na de terugbetaling van aandelenkapitaal aan de aandeelhouders. Hiermee kwam het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor belasting uit op ¤ 20,4 miljoen. Als gevolg van de bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers reeds genoemde eenmalige belastingbate van ¤ 6,7 miljoen daalde de belastingdruk in het afgelopen boekjaar tot 1,8%. Het aandeel van derden in de winst kwam uit op ¤ 0,5 miljoen. De nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening bedroeg ¤ 19,5 miljoen. Het uit te keren preferent dividend aan houders van financieringspreferente aandelen bedraagt ¤ 3,3 miljoen (2000/2001: ¤ 3,3 miljoen). Het uitgekeerde dividend op de aan Stichting Samas uitgegeven preferente aandelen bedroeg ¤ 0,3 miljoen (2000/2001: ¤ 0,1 miljoen). Per saldo kwam de nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening voor houders van gewone aandelen uit op ¤ 15,9 miljoen. Rekening houdend met het met 2,0 % toegenomen gemiddeld aantal gewone aandelen kwam de winst per gewoon aandeel van nominaal ¤ 1,- uit op ¤ 1,13.

Dividendvoorstel
Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal worden voorgesteld een contant dividend uit te keren van ¤ 0,51 per gewoon aandeel van ¤ 1,-. De pay-out bedraagt dan 45% van de nettowinst voor houders van gewone aandelen (2000/2001: 32%). Het dividendvoorstel is in lijn met het huidige dividendbeleid, waarin wordt gestreefd naar een gemiddelde pay-out van circa 40% van de nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening voor houders van gewone aandelen, waarbij dit percentage, mede afhankelijk van de interne financieringsbehoefte, kan variëren. De dividenduitkering in contanten op de (beschermings)preferente aandelen, welke gehouden werden door Stichting Samas en die op 31 augustus 2001 zijn ingetrokken, bedraagt 7,6% op het gestorte aandelenkapitaal gerekend vanaf 1 april 2001 tot en met 31 augustus 2001. Dit komt overeen met ca. ¤ 0,01 per door de Stichting Samas gehouden (beschermings)preferent aandeel. De dividenduitkering over het boekjaar 2001/2002 op de financieringspreferente aandelen bedraagt ¤ 0,69 per aandeel. In de jaarrekening is het contante dividend van ca. ¤ 0,01 per (beschermings)preferent aandeel, van ¤ 0,69 per financieringspreferent aandeel en het voorgesteld dividend van ¤ 0,51 per gewoon aandeel verwerkt.

Desinvesteringen
In het afgelopen boekjaar zijn de productieactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk beëindigd. De systeem meubelactiviteiten zijn verkocht via een management buy-out aan Roneo System Furniture Ltd.. Hiermee konden 70 arbeidsplaatsen behouden blijven. De bewerking van de markt in het Verenigd Koninkrijk vindt thans plaats via exporten vanuit de productiebedrijven in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Voor de directe verkoop gebeurt dit door het daartoe opgerichte verkoop- en distributiebedrijf Samas UK. In het kader van het turn-around project bij Roneo in Frankrijk werden in het afgelopen boekjaar de onvoldoende renderende schoolmeubelactiviteiten verkocht.

Kasstromen, investeringen en financiering
De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg ¤ 324 miljoen (2000/2001: ¤ 14 miljoen negatief). In de mutatie werkkapitaal is de ontvangen koopsom (¤ 311 miljoen) voor de verkochte divisie kantoorbenodigdheden begrepen. De bruto-investeringen in materiële vaste activa bedroegen het afgelopen boekjaar ¤ 20,4 miljoen (2000/2001: ¤ 32,8 miljoen). Dit betroffen hoofdzakelijk investeringen voor machines en gereedschappen ten behoeve van de productie van kantoormeubelprogramma's bij de verschillende werkmaatschappijen, alsmede voor automatiseringssystemen. Daarnaast werd voor ¤ 2,0 miljoen geïnvesteerd in immateriële vaste activa (productontwikkelingskosten) (2000/2001: nihil). Na aftrek van desinvesteringen en overige mutaties bedroegen de netto-investeringen ¤ 18,3 miljoen tegenover ¤ 21,5 miljoen aan afschrijvingen. De kasstroom uit financieringsactiviteiten was ¤ 305 miljoen negatief. Aan leningen werd in totaal ¤ 178 miljoen afgelost. Aan de aandeelhouders werd in november 2001 ¤ 6,0 aandelenkapitaal per aandeel terugbetaald, in totaal ¤ 113 miljoen.

Balansverhoudingen
Het vermogensbeslag in activa nam af met ¤ 355 miljoen, voornamelijk als gevolg van de ontvangen koopsom bij de verkoop van de divisie kantoorbenodigdheden, alsmede door de afwikkeling van de desinvestering in het Verenigd Koninkrijk. Het groepsvermogen daalde door de terugbetaling van aandelenkapitaal ad ¤ 113 miljoen en de intrekking van beschermingspreferente aandelen van ¤ 4 miljoen. Per saldo kwam het groepsvermogen uit op ¤ 216 miljoen en als percentage van het balanstotaal op 50%. De daling van de voorzieningen werd voornamelijk veroorzaakt door een mutatie in de latente belastingen (¤ 10 miljoen) en door gebruik van de voorziening voor herstructurering (¤ 30 miljoen). De overige kortlopende schulden daalden met ¤ 26 miljoen als gevolg van belastingbetaling en aflossing van backservicepensioenverplichtingen. Het aantal uitstaande gewone aandelen ultimo boekjaar nam met 0,5% toe tot 14.109.844 door het uitoefenen van management-stockopties en conversie van financieringspreferente aandelen.

Vooruitzichten
Voor het lopende boekjaar wordt, gelet op de ongunstige situatie van de economie in de landen waarin de Groep actief is, een verdere substantiële daling van de kantoorinrichtingsmarkt voorzien. Ondanks de op het winnen van marktaandeel gerichte commerciële strategie zal onder deze omstandigheden sprake zijn van een verdere teruggang van de groepsomzet. Op grond hiervan zijn verdergaande algemene maatregelen en herstructureringen in uitvoering genomen gericht op een verdere verlaging van het kostenniveau. De aanwezige herstructureringsvoorzieningen zijn hiervoor toereikend. Vanwege de onzekere situatie is het thans niet mogelijk nadere uitspraken te doen over de te verwachten resultaten voor het lopende boekjaar. De strategische financiële doelstelling om het rendement op het geïnvesteerd vermogen te verhogen blijft onverkort gehandhaafd. Het bereiken ervan is echter afhankelijk van een herstel van de economie in Duitsland, Frankrijk en de Benelux. Daar staat tegenover dat het resultaat van de Groep vanwege het aanmerkelijk teruggebrachte kostenniveau eerder en sterker zal kunnen verbeteren zodra de kantoorinrichtingsmarkten een herstel vertonen. Het jaarverslag 2001/2002 zal omstreeks 15 augustus 2002 verschijnen. De jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal gehouden worden op vrijdag 6 september 2002 in de RAI te Amsterdam.

Samas-Groep NV
Raad van Bestuur



Samas-Groep NV