NSGK

Zomeractie NSGK: vakantiepret voor kinderen met handicap

AMSTERDAM, 25 JUNI 2002 - Wellicht heeft u ze al gezien op straat: de posters over vakanties voor kinderen met een handicap. De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) vraagt deze zomer aandacht voor kinderen die door hun beperkingen niet gewoon op vakantie kunnen. Dat doet de NSGK via verschillende media, zoals posters op straat, advertenties in kranten en tijdschriften, en radiospots bij verschillende radiozenders. In alle uitingen speelt ambassadeur Jochem van Gelder een prominente rol.

Voor veel kinderen is het lang niet vanzelfsprekend om op vakantie te gaan. Zij moeten noodgedwongen thuis blijven, omdat ze altijd professionele verzorging nodig hebben. Of omdat campings, hotels en vakantiebungalows niet op hun aanwezigheid zijn ingericht. Dat is niet alleen sneu voor de kinderen zelf, maar ook voor hun ouders, broertjes en zusjes. Ook zij zijn er vaak al heel lang niet meer met elkaar op uit geweest. Daarom ondersteunt de NSGK al jaren een aantal unieke vakantieprojecten. Zodat ze weer eens lekker kunnen ontdekken wat vakantie is.

Een voorbeeld daarvan is de Wigwamvallei in het Geuldal, waar kinderen en hun directe familie een week lang heerlijk kunnen ontspannen. In en om 15 speciaal uitgeruste reuzenwigwams worden de kinderen door tientallen vrijwilligers en professionals bezig gehouden met alles wat bij een zomervakantie hoort: spelletjes, sport, muziek, koken, knutselen, enzovoort. En de ouders hebben - soms voor het eerst na jaren - ook weer even tijd voor zichzelf en elkaar. Iedereen heeft dus de gelegenheid om weer eens lekker op te laden en er daarna weer fris tegenaan te gaan.

Met de zomeractie wil de NSGK de aandacht vestigen op deze projecten, en natuurlijk steun vragen van het Nederlandse publiek. Want de vele aanpassingen en speciale accommodaties zijn vaak uiterst kostbaar. Maar deze kinderen verdienen het als geen ander. De actie duurt nog tot medio augustus.