CBS

Daling aantal vacatures zet door

Het aantal vacatures blijft sterk teruglopen. Volgens cijfers van het CBS stonden eind maart 178 duizend vacatures open. Dit zijn er 38 duizend minder dan een jaar eerder. De daling is vergelijkbaar met die van eind 2001. In de zakelijke dienstverlening is het aantal vacatures het sterkst gedaald.

Constante afname
Aan het eind van het eerste kwartaal van 2002 waren er 178 duizend openstaande vacatures. Dit aantal lag een jaar eerder nog op 216 duizend. De daling van het aantal vacatures is daarmee uitgekomen op 38 duizend, oftewel 18 procent. In het vierde kwartaal van 2001 daalde het aantal vacatures met 40 duizend. Het tempo waarmee het aantal vacatures afneemt blijft dus onverminderd hoog.

Sterkere daling vervulde vacatures
In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 213 duizend vacatures ontstaan. Dit zijn er 56 duizend minder dan een jaar eerder. Ook deze daling is vergelijkbaar met die in het vierde kwartaal van 2001. Toen kwam het uit op 60 duizend. In het eerste kwartaal van 2002 zijn 200 duizend vacatures vervuld. Hiermee is het aantal vervulde vacatures sterker gedaald dan in het vierde kwartaal van 2001. De daling in het eerste kwartaal bedroeg 58 duizend, tegen 32 duizend een kwartaal eerder. De afname van het zowel het aantal vervulde, als het aantal ontstane vacatures betekent een sterke teruggang van de dynamiek op de arbeidsmarkt.

Zakelijke dienstverlening sterkste daler
Verreweg de grootste daling van het aantal openstaande vacatures heeft plaatsgevonden in de zakelijke dienstverlening. Het aantal vacatures is hier teruggelopen van 54 naar 37 duizend, een afname van 32 procent. Sterke dalers waren verder de industrie, de bouw, de handel en de sector 'vervoer en communicatie'. In de niet-commerciële dienstverlening vertoonde het aantal vacatures daarentegen nog een lichte stijging.

Het is het tweede achtereenvolgende kwartaal waarin het aantal vacatures het sterkst is gedaald in de zakelijke dienstverlening. In het tweede kwartaal van 2001 kende deze bedrijfstak als een van de weinige nog een sterke stijging. De terugloop die hierna tot stand kwam is voor 40 procent toe schrijven aan de afname in de IT-sector.

Vertraagde economische groei zichtbaar op arbeidsmarkt Het aantal vacatures daalt vanaf het derde kwartaal van 2001. De teruggang hangt samen met de economische ontwikkeling: de groei is al vijf opeenvolgende kwartalen sterk vertraagd. Sinds februari van dit jaar stijgt om dezelfde reden ook de werkloosheid. Gecorrigeerd voor seizoenseffecten bedroeg het aantal geregisterde werklozen over de maanden maart-mei gemiddeld 168 duizend. Dit zijn er 34 duizend meer dan in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Technische toelichting
Het CBS meet het aantal vacatures door een schriftelijke enquête onder 26 duizend particuliere bedrijven en 4 duizend overheidsinstanties. Het CBS acht het seizoenspatroon te grillig om seizoensgecorrigeerde cijfers te publiceren. De ontwikkeling wordt daarom afgelezen door het meest recente kwartaal te vergelijken met vier kwartalen eerder.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. dr. J.H. Langenberg, tel. (070) 337 43 61. Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-129
26 juni 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken