Korps: Friesland, plaats: Friesland 26-06-2002
Politieberichten van 25/6 (13.00 uur) tot 26/6 (07.00 uur)

Deinum: auto gestolen
Van het erf van een woning aan de Trekwei is in de nacht van maandag op dinsdag een auto gestolen. De sleutels van de auto, een rode Renault Express met het kenteken VB-HN-24, zaten nog in het contact. De 50-jarige eigenaar uit Deinum deed aangifte.

Foudgum: te snel, rijbewijs ingevorderd
Van een 31-jarige automobilist is dinsdag om 12.00 uur het rijbewijs ingevorderd. De man reed op de F. Haverschmidtwei 146 km/u, terwijl daar 80 km/u is toegestaan.

Harlingen: diefstal uit auto
Afgelopen weekend werd uit een vrachtauto die gestald stond op een bouwterrein aan de Lange Lijnbaan een 27MC zender/ontvanger gestolen. Van het voertuig werd een raam vernield. Een 44-jarige inwoner van Sint Johannesga deed aangifte.

Veenwouden: skeeler gewond
Een 9-jarig meisje uit Veenwouden is dinsdag om 19.15 uur gewond geraakt, toen ze op haar skeelers ten van kwam. Ze reed met te hoge snelheid een tunnetje onder de Rondweg en botste daar tegen een hekje. Ze werd met een gebroken scheenbeen per ambulance naar het MCL vervoerd.

Dronrijp: skeeler gewond
Bij een aanrijding op de Puoldyk is dinsdag om 20.00 uur een 31-jarige skeeler uit Oudebildtzijl gewond geraakt. De man reed in een groepje mede-skeelers, toen hij plotseling naar links uitweek en met een hem tegemoetkomende fietser in aanrijding kwam. Het slachtoffer werd met een hoofdwond en vermoedelijk een hersenschudding per ambulance naar het MCL gebracht.

Leeuwarden: hennepkwekerij in woonhuis
In een woning aan de Aakstraat is dinsdag omstreeks 22.20 uur een hennepkwekerij ontdekt. Vanuit omliggende (portiek)woningen was gemeld dat men te kampen had met wateroverlast. Door een installateur was geconstateerd dat het water uit een woning moest komen waarvan de bewoner niet aanwezig was. De gewaarschuwde politie forceerde de deur van de woning, waarna een in werking zijnde kwekerij met circa 80 planten werd aangetroffen. De planten en apparatuur, lampen, ventilatoren e.d., werd in beslag genomen en zullen worden vernietigd. De 45-jarige bewoner moet nog door de politie gehoord worden.

Leeuwarden: woningbrand
In een woning aan de Maagdenpalm heeft dinsdag om 23.45 uur korte tijd brand gewoed. Toen de brandweer ter plaatse kwam bleek een van de bewoners, een 34-jarige vrouw, nog in de woning te zijn. Met een ladder werd ze via een raam op de eerste verdieping uit de woning gehaald. Even leek het er nog op dat een 27-jarige medebewoner ook in de woning zou zitten, maar al snel bleek deze zich in verwarde toestand op het bureau aan de Holstmeerweg 1 te hebben gemeld. Daar vertelde hij dat hij de brand had gesticht, waarop hij werd aangehouden. Na onderzoek door een arts werd de man op het politiebureau ingesloten.

Ureterp: onder invloed
Een 66-jarige inwoner van de gemeente Smallingerland is dinsdag om 23.45 uur op de Weidebuorren aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 430 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod voor 4 uren.

Sneek: onder invloed
Een 41-jarige inwoner van Sneek is woensdag om 00.55 uur op de Prinsengracht aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 630 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod voor 7 uren. Bovendien werd zijn rijbewijs in beslag genomen.

Sneek: onder invloed
Een 29-jarige inwoner van Sneek is woensdag om 00.55 uur op de Lemmerweg aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 638 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod voor 8 uren. Bovendien werd zijn rijbewijs in beslag genomen.

Heerenveen: mishandeling
Een 17-jarige inwoner vamn Appingedam is dinsdag tussen 22.30 en 23.00 uur door drie onbekende personen mishandeld. Het slachtoffer verklaarde dat hij over het voetpad liep bij het Akkersplein, toen een fietser hem schijnbaar opzettelijk van achter aanreed. Hij viel daardoor op de grond, waarna de fietser afstapte. Op dat moment liepen nog twee personen op hem af. Eén van hen trapte hem daarna tegen de ribbenkast. Daarna is het slachtoffer waarschijnlijk korte tijd buiten bewustzijn geraakt. Toen hij bijkwam zag hij de drie personen nog bij een snackbar. Het slachtoffer ging vervolgens naar de woning van kennissen in Heerenveen waar hij verblijft en waar een huisarts werd geconsulteerd, Deze constateerde geen verdere verwondingen. Het slachtoffer kon slechts een summier signalement van de daders geven. Het zou gaan om drie jongens van rond de 18 jaar, die alledrie van buitenlandse afkomst zijn. De eerste jongen was op de fiets en droeg een wit en blauw petje.

De Tike: drankrijder vlucht
Een 34-jarige automobilist uit De Tike is woensdag om 01.00 uur in zijn woonplaats aangehouden, nadat hij had geprobeerd zich aan een controle te ontrekken. Politiebeambten wilden de man op de Suderleijen staande houden. Met behulp van een lichtsein (rode kegel) werd de man te kennen gegeven dat hij moest stoppen. Via de berm reed de bestuurder echter door, waarna de politie de achtervolging inzette. Men zag dat de bestuurder een oprit inreed en uit de auto vluchtte. Na een korte zoektocht werd hij achter een rij coniferen aangetroffen en aangehouden. Op het politiebureau moest hij een blaasproef afleggen. Gezien de uitslag van 290 ug/l, werd daarvoor en wegens het doorrijden na een stopteken tegen hem proces-verbaal opgemaakt en kreeg hij een rijverbod voor twee uren.

Heerenveen: onder invloed
Een 24-jarige inwoner van Heerenveen is woensdag om 01.50 uur op de Compagnonstraat aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 495 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod voor 5 uren.

Sneek: aanhoudingen na containerbranden
Twee Snekers van 19 en 18 jaar zijn dinsdag omstreeks 04.30 uur op de Prins Hendrikkade aangehouden op verdenking van brandstichting in totaal zes vuilcontainers. De brandjes werden ontdekt in containers onder meer op de Gedempte Pol, de Harinxmakade en de Stkovissteeg en werden met behulp van brandblusapparaten uit politievoertuigen worden gedoofd. De verdachten werden na een nader onderzoek aangetroffen en aangehouden. Ze werden voor verhoor op het politiebureau ingesloten.

Bureau Communicatie: 058 8808272