Technische Universiteit Delft

Alle promoties, intree- en afscheidsredes worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft

Promotie

Warmtepompen
26 juni 2002 | 16.00 uur
hr. F.P.L.M. Vissers | natuurkundig ingenieur.
promotor | Prof.ir. H. van der Ree (fac OCP)

Transport phenomena in falling film absorbers of the plate-fin type. Een van de mogelijke technieken van energiebesparing, is gebruik van warmtepompen bij de verwarming van gebouwen in de particuliere of zakelijke sector of van processtromen in de industrie. Tot nu toe wordt brede toepassing van warmtepompen verhinderd door de relatief hoge investeringskosten en de lange terugverdientijden.
Met name absorptie-warmtepompen lijden onder een laag rendement, terwijl ze tegelijkertijd het voordeel hebben te kunnen worden aangedreven door afvalwarmte of zonne-energie. Het meest kritische onderdeel van een absorptie-warmtepomp is de absorber waar een dampvormig koudemiddel wordt geabsorbeerd in een vloeistofmengsel dat langs een gekoelde wand stroomt. Toepassing hierbij van zogenaamde CHME's (Compact Heat and Mass Exchangers) van het gegolfde plaat-vin type maakt het mogelijk de warmte- en stofoverdracht in de vloeistoffase te optimaliseren en de materiaalkosten te verlagen.
Normaliter vindt warmte- en stofoverdracht in een vallende vloeistoffilm plaats in de vorm van diffusie. Introductie van wervel- en
recirculatiepatronen kan de overdracht verbeteren. Om te onderzoeken of deze stromingsverschijnselen ook bij lage Reynolds getallen optreden, is met een laser doppler snelheidsmeter het stromingsveld in een langs een vertikale plaat (met een op- en neergaande sprong) vallende film gemeten. De resultaten tonen aan dat rond een op- of neergaande sprong het stromingsveld grotendeels glad en regelmatig blijft, zonder duidelijke tekenen van recirculatie of wervelingen. Slechts in enkele punten zijn negatieve vertikale snelheden gemeten.
Metingen van het absorptie-rendement van verschillende roestvrij-stalen plaat-vin CHME typen zijn uitgevoerd met een R-22/DTG absorptie-warmtepomp bestaande uit een absorber, een generator en een gas- en mengselcircuit daartussen. In totaal zijn vijf verschillende plaatconfiguraties getest, namelijk een vlakke plaat en drie gecorrugeerde vinnen, waarvan één type is doorgemeten met twee verschillende manieren van vloeistofdistributie. Twee corrugaties hadden een sinusvorm met een vinhoogte van 5 mm, de derde had een 3 mm hoge trapeziumachtige golfvorm. Alle drie werden op dezelfde wijze tussen twee vlakke platen en koelwaterkanalen geklemd.
Het absorptie-rendement van twee van de onderzochte corrugaties is hoe dan ook lager dan dat van een vlakke plaat, terwijl het derde type een hiermee min of meer vergelijkbare prestatie levert. De redenen voor dit onverwachte en tegenvallende resultaat zijn waarschijnlijk de lage
warmtegeleidingscoëfficiënt van roestvast staal, waardoor het vinrendement van de corrugaties laag zal zijn, en het geheel of gedeeltelijk vollopen van doorgangen tussen de vinnen door de capillaire werking van de vloeistof, hetgeen tot gevolg heeft dat het mengsel zich eerder als een propstroming dan als een vallende film zal gedragen.

Maarten van der Sanden
Wetenschapsvoorlichter
Communicatie & Marketing Groep / TU Delft
tel.: 015 2785454
fax.: 015 2781855
GSM: 06 20408176