Ingezonden persbericht

Geachte,

Hieronder volgen drie verschillende korte aankondigingen die allen te maken met activiteiten op het gebied van globalisering in Nederland.

Het betreft:


1) Protest aanstaande woensdag 26 juni bij vergadering Europese Commissie over GATS-onderhandelingen (liberalisering diensten binnnen de WTO) in Brussel

2) De lancering van een speciale Nederlandstalige website over verzet tegen neoliberale globalisering.

3) Het uitkomen van de videodocumentaire 'Zand in de Machine'(over activisten tegen neoliberale globalisering).

Met vriendelijke groeten,

Kees Hudig, XminY Solidariteitsfonds
(www.xminy.nl)


1) Bus naar protest bij GATS-vergadering Europese Commissie in Brussel op 26 juni:

Volgende week woensdag 26 juni vergadert het 'Comité 133' van de Europese Commissie in Brussel over de opstelling van de definitieve "verlanglijst" van de EU wat betreft de wereldwijde liberalisering van diensten (ofwel GATS). Volgens de WTO-afspraken van Doha is immers op 30 juni de deadline voor het indienen van deze verlanglijst. Delen van de lijst zijn eerder al uitgelekt en doen het ergste vermoeden. De EU is voorstander van liberalisering en commercialisering van alles dat los en/of vastzit. Zoals gebruikelijk wordt er ook volstrekt ondoorzichtig gehandeld, vindt er geen discussie plaats over het beleid, en wordt er hoofdzakelijk naar de wensen van het bedrijfsleven geluisterd.

Zie de website van Gatswatch voor alle achtergrondinformatie: http://www.gatswatch.org.

Attac-Vlaanderen heeft op de 26e om 14.00 uur een potten-en-pannenprotest georganiseerd voor de deur van de vergadering (te weten het EU-gebouw aan de Wetstraat/Rue de Loi 175, metrohalte Schumann). Een uitgebreidere oproep is ook te lezen op Gatswatch of in het Nederlands: http://www.globalinfo.nl/article/articleview/34/1/2/

Wij willen daar vanuit Nederland aan bijdragen en hebben een bus georganiseerd die u regelrecht naar het protest brengt. Deze zal om 10.00 uur vertrekken vanuit Amsterdam (busparkeerplaats bij brouwerij Stadhouderskade/Weteringcircuit). De prijs van een retourtje zal (afhankelijk van de hoeveelheid passagiers). tussen de 10 en 20 Euro's bedragen. Onderweg zal deskundige informatie gegeven worden over de GATS- onderhandelingen en de Nederlandse/Europese rol daarbij en de terugreis kan benut worden voor een debat over een strategie om verdere liberalisering van diensten het hoofd te bieden. Vroeg in de avond zal de bus weer terugzijn.

Voor het reserveren van een kaartje kun je terecht bij XminY Solidariteitsfonds (Kees Hudig) (020-6279661, email: kh@xminy.nl)


2)Website Globalinfo

Sinds kort draait de website http://www.globalinfo.nl . die dagelijks geactualiseerd wordt. De website is zonder betaling toegankelijk en is bedoeld voor voornamelijk Nederlandstalige achtergrondinformatie en actuele berichten over (acties tegen) neoliberale globalisering. U kunt zich op de website ook inschrijven om een wekelijkse nieuwsbrief te ontvangen met een overzicht van de nieuw verschenen artikelen.


3) Documentaire Zand in De Machine

Onlangs is 'Zand in de Machine" verschenen. Een professioneel gemaakte video-documentaire van 40 minuten over de globaliserings-activisten en hun motieven om in het geweer te komen. Er zijn opnames tijdens vier verschillende internationale topconferenties, en een groot aantal activisten en onderzoekers komt aan het woord. Meer informatie over de film is te vinden op:
http://www.globalinfo.nl/article/articleview/32/1/2/

Indien gewenst kan u een recensie-exemplaar van de video toegestuurd worden. In dat geval wordt u verzocht uw gegevens te sturen naar: kh@xminy.nl (tel 020-6279661)

(einde)