European Commission

IP/02/919

Brussels, 25 juni 2002

Handel EU-VS: Vrienden of vijanden?

Op 26 juni 2002 bespreekt EU-commissielid voor handel Pascal Lamy de stand van de betrekkingen tussen de EU en de VS in een chatsessie via het Internet. Dit is de achtste live-discussie die Lamy met de Internetgemeenschap aangaat. Gesproken zal worden over handelskwesties die hoog op de agenda staan, zoals de WTO-ministersconferentie in Doha en het verband tussen handel en ontwikkeling. Iedereen overal ter wereld kan meedoen en zijn of haar mening geven over de transatlantische betrekkingen. De EU en de VS zijn 's werelds grootste twee handelsblokken. Hoe wij ons opstellen in internationaal verband beïnvloedt de handelsbetrekkingen overal ter wereld. Doe mee op 26 juni en vertel mij hoe u erover denkt", aldus Lamy in zijn aankondiging van de chatsessie.

Achtergrond

Om samen te werken aan de start van een nieuwe ronde van wereldwijde handelsbesprekingen, vorig jaar november in Doha, zetten de Europese Unie en de Verenigde Staten hun geschillen opzij. Na het mislukken van de top van Seattle in 1999 wilden zij de wereldwijde onderhandelingen in WTO-verband een nieuwe impuls geven, en zo werd de Ontwikkelingsagenda van Doha in gang gezet.

Sindsdien pakken onweerswolken zich samen boven de Atlantische Oceaan. De kranten schrijven elke dag over de hooglopende geschillen over de maatregelen van de VS om de invoer van staal te beperken en de nieuwe landbouwwet. Toch betreffen die maar een minuscuul deel van de bilaterale handel van meer dan 1 miljard euro per dag.

Is dit niet meer dan een storm in een glas water, of bedreigt de strijd tussen de twee machtsblokken de nieuwe ronde van handelsbesprekingen, die voor iedereen tot soepeler verlopende handel moet leiden? Is er nog een gemeenschappelijke basis waarop de EU en de VS kunnen bouwen, of is unilateralisme een gevaar voor de toekomst van het multilaterale stelsel?

Vertel ons wat u denkt over deze zaak en over andere handelskwesties. Doe mee aan de live-chat met EU-commissaris voor handel Pascal Lamy op woensdag 26 juni, van 18.00 uur tot 20.00 uur Midden-Europese tijd. Uw mening is belangrijk voor ons.

Vooraf vragen insturen

Vragen kunnen ook vooraf worden ingezonden in alle elf officiële talen van de EU op het adres Chat-Lamy@cec.eu.int.

De vragen moeten zo kort mogelijk worden gehouden. Het maximum is 256 tekens.

Technische informatie
Talen

Tijdens de chatsessie kunnen vragen worden gesteld in alle elf talen van de EU. Via het Engelstalige kanaal kunt u de discussie volledig volgen. De andere kanalen geven alleen vragen en antwoorden in de desbetreffende taal.
Meedoen aan de chatsessie

U kunt op twee manieren meedoen:

* door op uw computer een IRC-chatprogramma te gebruiken. U kunt dan alle interactieve mogelijkheden gebruiken.

* door rechtstreeks in uw browser verbinding te maken met de chatserver. De browser-interface biedt niet alle interactieve mogelijkheden.

1) Gebruik van een IRC-programma


U kunt een IRC-programma downloaden, op uw computer installeren en configureren. Er bestaan hiervoor diverse shareware-programma's. Wij bevelen mIRC aan voor PC en Ircle voor Macintosh. Meer informatie, onder andere over de configuratie, vindt u op deze pagina. U kunt het beste de software van tevoren downloaden en uitproberen. Het adres voor deelname aan de chatsessie is chat.europa.eu.int
2) Rechtstreeks vanuit de browser


Als u wilt kunt u met uw browser aan de chatsessie meedoen. Ga daarvoor naar http://chat.europa.eu.int/chatapplet/chat_nl.html. U vindt daar alle instructies.

Zie voor verdere praktische informatie over hoe u kunt meedoen http://europa.eu.int/comm/chat/lamy8/index_nl.htm.