Provincie Friesland

57 Inzendingen voor moderne Friese Architectuurprijs

Ook dit jaar reikt de Provinsje Fryslân de 'Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur 2002' uit. Alle architecten en opdrachtgevers van bouwwerken in Fryslân die in 2000 of 2001 zijn gerealiseerd, komen in aanmerking voor de prijs. Inmiddels is de inzendtermijn gesloten en zijn er 57 projecten ingezonden. Het werk is van hoogstaand niveau en bevat onder andere luxe villa's, verbouwde pakhuizen en moderne kantoorgebouwen.

De Vredeman de Vriesprijs is een jaarlijkse provinciale prijs die afwisselend voor vormgeving en architectuur wordt uitgereikt. In 2000 is de prijs uitgereikt aan architect Abe Bonnema, in 2001 aan vormgever Hanshan Roebers. Dit jaar wordt de prijs weer uitgereikt voor architectuur. De Provinsje heeft de organisatie in handen gegeven van het Fries Architectuur Centrum.

De Jury
Een vakkundige jury, bestaande uit Riek Bakker (stedenbouwkundige), Bernard Hulsman (architectuurjournalist NRC Handelsblad), Thon Karelse (architect te Groningen), Klaas de Leeuw (president directeur Van Wijnen Holding nv), Cees van 't Veen (directeur Fries Museum), Herma de Wijn (plv. rijksbouwmeester) en Bertus Mulder (gedeputeerde Cultuur van de Provinsje Fryslân en technisch voorzitter van de jury), zal de inzendingen beoordelen.

Tijdens de eerste selectieronde, in juli, zal de jury uit alle inzendingen 25 bouwwerken selecteren. In oktober worden uiteindelijk vijf inzendingen genomineerd. De prijs voor de vijf genomineerde bouwwerken is ¤ 500,- per bouwwerk. De architect en opdrachtgever van het winnende bouwwerk ontvangen gezamenlijk bovendien een prijs van ¤ 5.000,-. De uitreiking van de Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur 2002 vindt plaats op zaterdag 9 november aanstaande in de nieuwbouw van de Friesland Bank aan het Beursplein in Leeuwarden.

Leeuwarder Courant Publieksprijs
Met de Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur willen de initiatiefnemers bereiken dat de Friese architectuur bij een breed publiek onder de aandacht wordt gebracht. Naast een prijs van de vakjury bestaat er ook een publieksprijs, de Leeuwarder Courant Publieksprijs. Van de 25 geselecteerde bouwwerken wordt een reizende tentoonstelling samengesteld die gedurende de maanden september tot en met december 2002 achtereenvolgens in Drachten, Joure, Sneek en Leeuwarden is te bezichtigen.

De bezoekers van de tentoonstelling kunnen tot begin november hun favoriete bouwwerk kiezen door het uitbrengen van een stem. De architect en de opdrachtgever van het bouwwerk met de meeste voorkeurstemmen en een van de bezoekers, ontvangen hiervoor de Leeuwarder Courant Publieksprijs. De stemprocedure is behalve op de tentoonstelling zelf, straks ook per internet mogelijk op www.friesarchitectuurcentrum.nl.

De organisatie van de Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur 2002 wordt mede mogelijk gemaakt door de Provinsje Fryslân, de Friesland Bank, de Leeuwarder Courant, Van Wijnen Noord, en GTI Utiliteit Noord.

26 juny 2002


Laatste wijziging: 26-06-2002 , Sigrid Keimpema.