Amsterdam Airport Schiphol

Gunstige ontwikkeling passagiers- en vrachtvervoer via Schiphol in mei 2002

26 juni 2002

In mei 2002 is het aantal passagiers via Schiphol (excl. transito-reizigers) ten opzichte van mei 2001 met 2,3% toegenomen tot 3,7 miljoen. Deze groei is onder andere bevorderd door de verlenging van de meivakantie van één naar twee weken. De stijging zat vooral in de op Schiphol overstappende passagiers. Het aantal lokaal opstappende passagiers kwam op hetzelfde niveau uit als vorig jaar. De passagierscijfers van Amsterdam Airport Schiphol over de maand mei zijn gunstig in vergelijking met die van andere grote luchthavens (Londen, Parijs en Frankfurt). Tot en met mei verwerkte Schiphol 0,6% minder passagiers dan in de eerste vijf maanden van 2001. Tot en met april bedroeg het verschil nog 1,5%.

Vrachtvervoer
Het vrachtvervoer is in mei 2002 in vergelijking met mei 2001 toegenomen met 6,1% tot 100.253 ton. Het intercontinentale vervoer liet hierbij een groei zien van maar liefst 9,0%. Schiphol lijkt meer te profiteren van het herstel van de wereldhandel dan zijn concurrenten. De uitbesteding van Europese vracht door KLM aan TNT (met Luik als thuishaven) heeft slechts een beperkte invloed op het totale vrachtvolume van Schiphol, omdat KLM voorheen kleine vliegtuigen op deze routes inzette.

Vliegtuigbewegingen en MTOW
Het aantal vluchten in het handelsverkeer is in mei met 4,4% afgenomen in vergelijking met vorig jaar, tot 35.599. De stijging van het aantal passagiers komt dus met name door een toename van het gemiddelde aantal stoelen per vliegtuigbeweging en van de bezettingsgraad. Het gemiddelde MTOW (maximum take-off weight = maximum startgewicht, van belang voor de bepaling van de vliegtuiggerelateerde havengelden) per vliegtuigbeweging kwam in mei uit op 92,2 ton (+1,8%).

Punctualiteit
De verbetering van de afgelopen maanden in aankomst- en vertrekpunctualiteit heeft zich ook in mei doorgezet. Deze verbetering is mede te danken aan de verruiming van het Europese luchtruim op 24 januari 2002. De aankomstpunctualiteit kwam in mei uit op 84,6% en de vertrekpunctualiteit op 73,9%. Op enkele dagen werd de punctualiteit negatief beïnvloed door slecht zicht en/of krachtige wind. Een computerstoring bij Air Traffic Control in Londen veroorzaakte op 17 mei veel hinder voor het luchtverkeer van en naar Groot-Brittannië.

073-2002/rw/rs