Dienst Binnenstad Amsterdam


'ARTI-straat'

Nieuwe woningen door 'ARTI-straat'

Woensdag 26 juni 2002 vindt de feestelijke opening plaats van de ARTI-straat, een soort loopbrug, die tien nieuwe woningen boven bedrijven aan de Kalverstraat en het Rokin mogelijk maakt. Bovendien is er zo een vluchtweg voor de tentoonstellingszaal van ARTI gemaakt.

De opening vindt plaats door de wethouder Bouwen en Wonen van stadsdeel Amsterdam-Centrum, Els Iping., op woensdag 26 juni om 16.30 uur. Om 16.00 uur begint het programma met een ontvangst in ARTI, Rokin 112. Na de opening zijn ook woningen te bekijken.

De verhoogde straat zorgt ervoor dat de aanwezige ruimte boven winkels weer te gebruiken is als woonruimte, nadat de etages vaak jarenlang alleen als opslagruimte hebben gediend of leeg hebben gestaan.

De woningen zijn te bereiken via een entree en trappenhuis aan het Spui, waardoor al in 1998 vier woningen konden worden gemaakt boven winkels in de Kalverstraat. Nu komen daar dus nog tien woningen bij.

Door inspanningen van het stadsdeel Amsterdam-Centrum in samenwerking met de particuliere eigenaren, architectenbureau Rappange & Partners, sociëteit Arti & Amicitiae en NV Stadsgoed worden nu weer een aantal prachtige woningen aan de woningvoorraad toegevoegd, waardoor de leefbaarheid van de binnenstad wordt vergroot.

In 1985 heeft de Gemeenteraad het startsein gegeven om het Wonen boven bedrijven te stimuleren door onder meer subsidies te verstrekken. Sindsdien zijn er zon 600 woningen gerealiseerd. Daarmee is een flink aantal panden in de binnenstad opgeknapt, maar er zijn nog genoeg mogelijkheden om meer woningen te realiseren. Daarvoor is echter wel de medewerking van eigenaren van panden nodig. Dit initiatief toont aan dat die medewerking fraaie resultaten kan geven.

Publicatiedatum: 24 juni 2002