Gemeente Emmen


---

Persbericht: Actualisering bestemmingsplannen, 26 juni 2002

Plan van aanpak actualisering bestemmingsplannen

De gemeente zal in oktober een eerste concept plan van aanpak `actualisering bestemmingsplannen bespreken met de Inspectie Noord van het Ministerie van VROM. Dit mede naar aanleiding van een recent onderzoek van de Inspectie Noord waaruit blijkt dat er in de gemeente Emmen een grote achterstand is in de actualiteit van de bestemmingsplannen. Los van dit onderzoek is de gemeente Emmen twee jaar geleden gestart met het ontwikkelen van een methodiek om gelijktijdig bestemmingsplannen te kunnen actualiseren en digitaliseren.

Ieder jaar voert het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) bij een aantal gemeenten in Nederland onderzoek uit naar de toepassing, naleving en handhaving van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Dit jaar was Emmen aan de beurt. Uit het onderzoek van de Inspectie Noord van VROM komt naar voren dat driekwart van de meer dan 500 bestemmingsplannen ouder is dan tien jaar. Deze moeten worden herzien, waarbij het noodzakelijk is dat nieuwe inzichten over ruimtelijke ontwikkelingen in de plannen doorwerken. Ondanks de veelal verouderde bestemmingsplannen is de toetsing van bouwaanvragen aan het bestemmingsplan over het algemeen van een adequaat niveau. Ook worden de gevoerde procedures voor vrijstellingen op grond van de WRO op de wettelijk juiste wijze uitgevoerd. Het handhaven van het ruimtelijk beleid kan nog verbeterd worden. Hiertoe heeft een projectgroep de opdracht een handhavingsbeleid te ontwikkelen.

Prioriteit structuurplan en actualiseren bestemmingsplannen

De gemeente Emmen moet aldus de Inspectie prioriteit geven aan de herziening van het structuurplan en een plan van aanpak opstellen om op korte termijn de bestemmingsplannen up to date hebben. De gemeente Emmen zal deze aanbevelingen voor verbeteringen omzetten in acties, en een eerste concept plan van aanpak actualisering bestemmingsplannen in oktober met de inspectie bespreken. De gemeente Emmen is reeds twee jaar bezig met het ontwikkelen van een methodiek om gelijktijdig bestemmingsplannen te kunnen actualiseren en digitaliseren.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2002 Gemeente Emmen