D66

Medezeggenschap studenten zieltogend

Onderwijs

Ursie Lambrechts

26-06-2002 - De wet MUB (Medezeggenschap Universitaire Bestuursorganisatie) biedt geen waarborg voor medezeggenschap. Kenmerkend zijn het ontbreken van werkelijke bevoegdheden van docenten en studenten in de wet zelf. De minister van OCW onderkent deze situatie niet; voor D66 is dit onacceptabel.

De Mub kent enstige gebreken en D66 is teleurgesteld over de brief van de minister van 18 april 2002 die deze gebreken zou moeten aanpakken. Uit die brief blijkt overduidelijk dat de minister uiteindelijk toch volhardt in zijn eerdere opvatting dat de gebrekkige werking van de MUB alleen maar een kwestie is van cultuur en niet van structuur en het ontbreken van werkelijke bevoegdheden en waarborgen. D66 daarentegen is van mening dat de cultuur (van het niet serieus nemen van de medezeggenschapsorganen) hier juist vooral het gevolg is van het ontbreken van werkelijke bevoegdheden en waarborgen in de wet zelf en niet de oorzaak daarvan.

D66 wil minister Hermans vragen om de oplossing niet te zoeken in vrijblijvend overleg maar consequenties te verbinden aan de uitkomst van de bezinning die duidelijk maakt dat de medezeggenschap op sterven na dood is. D66 wil dat aanpassingen van de Mub worden voorbereid, waarin in ieder geval het volgende geregeld zou moeten worden.


-Een informatieplicht aan de medezeggenschapsorganen. Waarbij notulen, verslagen en besluitenlijstjes van vergaderingen van College van Bestuur aan de medezeggenschapsraden worden toegezonden.


-Een meerhoofdig faculteits- en opleidingsbestuur. Dat wil zeggen dat de kan-bepalingen in de wet worden geschrapt en het dus moeten wordt. D66 heeft daar vier jaar geleden al voorstellen voor gedaan, maar daar toen geen meerderheid voor gekregen. We zijn er van overtuigd dat het beter is te komen tot een meerhoofdig faculteits- en opleidingsbestuur. Er is nu te veel macht en willekeur in de hand van weinigen. Die klacht is er niet alleen van de zijde van studenten maar ook van docenten. Wie carriere wil maken kan maar beter niet tegen de wens van de eenhoofdige leiding in gaan. Zon sfeertje is niet bevordelijk voor het presenteren van kritische standpunten.


-Docenten in de opleidingscommissies moeten worden gekozen en niet aangezocht door het (eenhoofdige) opleidingsbestuur.


- Een instemmingsrecht op de begroting.


- Een instemmingsrecht van de opleidingscommissie op het gehele OER (de onderwijs en examenregeling).


- Voldoende scholingsmogelijkheden.

D66: Bachelors- Mastersstructuur opleidingen mogen niet starten zonder instemming van studenten en (wetenschappelijke) docenten. De Bachelors- Mastersstructuur wordt in Nederland voortijdig ingevoerd. Zelfs nog voordat de accreditatieraad die moet oordelen over de kwaliteit van deze nieuwe opleidingen, in werking is getreden. Om vertrouwen in de voorbereiding en de invoering te kunnen hebben is het daarom erg belangrijk dat alle partijen de kans krijgen hun instemming uit te spreken. Niet alleen de besturen maar ook studenten en (wetenschappelijke) docenten.

Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel voor de invoering van de Bachelors- Masters heeft D66 zich daarom sterk gemaakt voor een instemmingrecht voor studenten en (wetenschappelijk) personeel voor de start van de Bachelors- masters opleidingen. Dat instemmingsrecht is door een D66 amendement in de wet gekomen.
Het instemmingsrecht blijkt lang niet overal geeffectueerd te worden. Van meerdere kanten hoort D66 dat studenten en docenten niet de kans hebben gekregen zich uit te spreken. D66 wil van de minister de garantie dat Bama-opleidingen die niet ter instemming zijn voorgelegd aan de studenten en (wetenschappelijke) docenten, geen toestemming zullen krijgen om te starten.