Gemeente Alphen aan den Rijn


Inspraak op Ontwerpnota Cultuurhistorie Alphen aan den Rijn

Al langere tijd is er de bestuurlijke wens om de cultuurhistorie van Alphen aan den Rijn beter in beeld te brengen en meer te verankeren in de ambtelijke organisatie. De uitgangspunten van dat nieuwe beleid zijn nu opgenomen in de Ontwerpnota Cultuurhistorie Alphen aan den Rijn.

Een voorlopige versie van die nota is besproken tijdens een informatieavond met belangstellenden op 16 april 2002. Enkele opmerkingen en voorstellen van dat overleg zijn in de nota opgenomen.

De hoofdpunten van het beleid komen op het volgende neer.
* De gemeente vervult een actieve rol voor het totale cultuurhistorisch bezit en beheer van monumenten. Daarvoor wordt de loketfunctie voor de eigenaren van monumenten beter ontwikkeld.
* De gemeentelijke monumentenlijst wordt aanzienlijk uitgebreid. Op de langere termijn tot zon 150 monumenten.

* De gemeente draagt bij in de kosten van het instandhouden van monumenten. Dit door de kosten van een abonnement op de monumentenwacht voor gemeentelijke monumenten te betalen. Voor onderhoud komt er een subsidieregeling van 2.700 per vijf jaar en voor restauratie 13.500 per 25 jaar.

* Bouwhistorisch onderzoek wordt verplicht bij ingrijpende wijzigingen van panden die voor 1940 zijn gebouwd.
* Archeologisch onderzoek wordt in bepaalde gebieden verplicht bij ingrijpende werkzaamheden in de bodem.

Inspraak en procedure
De ontwerpnota kunt u inzien van 27 juni tot en met 24 juli 2002 bij:
* Het Gemeentelijk informatiecentrum, Castellumstraat 6. Dit centrum is op werkdagen geopend van 08.30 tot 17.00 uur en vrijdagavond van 18.30 tot 20.00 uur. En bij de volgende locaties tijdens de gebruikelijke openingstijden.

* De Openbare Bibliotheek, Thorbeckestraat 1a,
* De Openbare Bibliotheek, Troubadourweg 2a;
* Het Wijkcentrum De Oude Wereld, Oude Wereld 57;
* Het Wooncentrum Noorderbrink, Klompenmaker 156;
* Het Gezondheidscentrum, Plein 1, Zwammerdam;
* De Regiobank, Dorpsstraat 31, Aarlanderveen.
Iedereen kan zijn mening kenbaar maken over het nieuwe beleid. Daarvoor moet uw schriftelijke reactie voor 24 juli 2002 worden gericht aan burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn, postbus 13, 2400 AA Alphen aan den Rijn. Na de zomerperiode stelt de gemeenteraad het nieuwe beleid vast.

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 25 juni 2002 laatste wijziging