Ingezonden persbericht

GEZAMENLIJK PERSBERICHT :
PROVINSJALE BIBLIOTHEEK FAN FRYSL?N EN MUSEUM JOURE

Leeuwarden/Joure, 26 juni 2002

DRUKDOENDE IN LEEUWARDEN EN JOURE,
hoogdruk in de Provinsjale Biblioteek fan Fryslan en in het Fries Grafisch Museum, onderdeel van Museum Joure.

Wie in Leeuwarden langs de glazen pui van de Provinsjale Biblioteek fan Fryslân loopt, is getuige van een uniek project: 'Hoogdruk in de Entree'. Het project maakt onderdeel uit van de festiviteiten rondom het 150 jarig jubileum van de bibliotheek. Deze week wordt getoond hoe een boek in hoogdruk kan ontstaan, van idee tot en met uitvoering. Letters worden gezet en het papier wordt gedrukt op een oude drukpers. In het Fries Grafisch Museum, onderdeel van Museum Joure, is een expositie te zien van de deelnemende kunstenaars.
Project
Het eindresultaat is geen boek, zoals dat te koop is bij de boekhandel. Het wordt een boek dat qua uitvoering en inhoud zich onderscheidt ten opzichte van de gangbare boeken. Iedereen met voldoende vakkennis kan zich opgeven om binnen het thema 'Het boek' een vel te drukken. Deze vellen worden aan het einde van het project gebonden tot een kunstenaarsboek. Dit vindt plaats in de boekbinderij van de bibliotheek. Tot midden november 2002 zal de werkplaats in bedrijf zijn. Voor de inrichting van de 'drukkerij' zorgt het Fries Grafisch Museum, onderdeel van Museum Joure. In de week van maandag 24 tot en met vrijdag 28 juni 2002 zullen Joop Visser, Nancy Knaap en Jacob Baars van 'Atelier It Plein 19 - Oosterlittens/ Rotterdam' de eerste boeken gaan maken met als werktitel 'Goud, de zon, maan en de sterren'.

Deelnemers
Joop Visser, Titi Zaadnoordijk en Dorine Spoel leveren de tekst voor de boeken die tweetalig (Nederlands/Engels en Frysk) worden uitgegeven. De Friese vertaling is van Jantsje Post en Oep Elbers. De deelnemende kunstenaars tonen in de entree ook voorbeelden van hun werk.

Paralleltentoonstelling in Museum Joure
Tevens zal er in het Fries Grafisch Museum, onderdeel van Museum Joure, vanaf 24 juni tot en met 25 augustus 2002 een expositie zijn van de deelnemende kunstenaars. Museum Joure is een uniek industrieel ambachtelijk museumcomplex uit het midden van de negentiende eeuw en telt acht monumentale panden. Het Fries Grafisch Museum is ondergebracht in de oude Metaal-warenfabriek Keverling'. Er zijn fraaie oude drukpersen en andere grafische objecten te bekijken. In de expositiehoek zullen boeken en een aantal werken van de kunstenaars te zien zijn. Na 28 juni zijn de in de PB gedrukte boeken ook op de tentoonstelling in het museum te zien. Wie de expositie in Museum Joure wil bekijken, kan dit doen op dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 uur en zaterdag t/m maandag van 14.00 - 17.00 uur.