Gemeente Eindhoven

Persbericht: 26 juni 2002, no. 105

Koppeling met Inlichtingenbureau spoort witte fraude op

Als een van de eerste gemeenten is de dienst Werk, Zorg en Inkomen sinds januari 2002 aangesloten bij het landelijke Inlichtingenbureau. Hierdoor is het mogelijk om zogenoemde witte fraude binnen maximaal 6 weken op te sporen. De eerste helft van dit jaar is een inhaalslag gepleegd: over de periode van januari 1999 t/m januari 2002 zijn de witte fraude-signalen geanalyseerd. Uit de analyse bleek dat er bij 3079 bijstandscliënten sprake was van een samenloopsignaal vanuit het Inlichtingenbureau. Bij 7,86% van deze signalen bleek er sprake te zijn van fraude. Informatie uit de overige signalen was reeds bij WZI bekend, door cliënten gemeld aan de casemanager of op de periodieke verklaring. De fraude ligt iets boven het landelijk gemiddelde, dat ligt op 6%.

In totaal vordert de dienst WZI een bedrag van 347.441,00 euro terug van 242 cliënten die bovendien een boete krijgen. Bij de meeste witte-fraude gevallen was er sprake van twee werkgevers, terwijl er maar één werd opgegeven, of van het te laat opgeven van werk waardoor er in de laatste maand teveel uitkering werd ontvangen. Vanaf februari 2002 worden de signalen van het Inlichtingenbureau in het reguliere werkproces meegenomen. Witte fraude wordt op die manier direct opgespoord.

Vóór de koppeling aan het Inlichtingenbureau spoorde de dienst WZI witte fraude op via signalen van de Belastingdienst over inkomstenbelasting. De fraude kon dan echter pas na 2 jaar worden geconstateerd. Via het Inlichtingenbureau worden de gegevens van cliënten vergeleken met de gegevens van het UWV, Belastingdienst en IBG. Dit levert informatie omtrent uitkeringen en dienstverbanden (UWV), studiefinanciering en inschrijving HBO/WO (IBG) en rente en vermogen (Belastingdienst).
Deze vergelijking kan (samenloop)signalen opleveren die een indicatie zijn voor:

- een inkomen uit een dienstverband,

- een uitkering op basis van de WAO, ZW, WW en AWW
- een inkomen door studiefinanciering

- een vermogen boven de vrijstellingsgrens

- inschrijving bij een andere sociale dienst