Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R F R A C T I E

Brussel, 26 juni 2001

Liberalisering een halt toeroepen



De cacerolazo (potten- en pannenprotest) wordt stilaan wereldwijd hét symbool van protest tegen de liberalisering van de publieke overheidsdiensten, enkele maanden geleden in Argentinië, verleden week in Arequipa (Peru), vandaag in Brussel.

In Brussel, omdat hier het zogenaamde "Comité 133 ad hoc diensten" bijeenkomt. In alle beslotenheid voert dit comité van de WTO de discussie welke diensten geliberaliseerd zullen worden. Dat dit in alle beslotenheid gebeurt is zorgwekkend. Wij delen de bezorgdheid van de manifestanten wereldwijd. Daarom zal ik minister Neyts ondervragen over de mogelijke overname door Tractebel van de twee publieke elektriciteitscentrales te Arequipa, de directe aanleiding van het protest van de Peruviaanse bevolking.

Dichter bij huis vraag ik aan minister Neyts vrijgave van de Belgische discussielijst van de te liberaliseren diensten.

Want we ondersteunen de eis van meer dan 90 maatschappelijke organisaties, om tijdelijk een moratorium in te stellen op de WTO-dienstenonderhandelingen. Dit moratorium biedt ons de gelegenheid in het Parlement ten gronde een debat te voeren.

Binnenkort dienen we hierover een resolutie in, die het belang onderstreept van het behoud van deze universele dienstverlening. Deze is immers het fundament van de democratie en een noodzakelijk instrument in de strijd tegen de armoede in de wereld. Daarnaast vragen we dat het Parlement maandelijks wordt ingelicht over de evolutie in de onderhandelingen in de schoot van de WTO.

Samen met de maatschappelijke organisaties en met de geïnteresseerde parlementsleden, willen we een permanent overleg opstarten. Wat vandaag op het spel staat kan morgen iedereen in zijn dagelijks leven treffen. Waakzaamheid is dus geboden.

Leen Laenens, Volksvertegenwoordiger

---
Meer informatie:
Agalev Kamerfractie
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be