Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

26/06/02 Koninklijk Paleis Amsterdam virtueel geopend

De website van de Rijksvoorlichtingsdienst over het Koninklijk Huis, www.koninklijkhuis.nl, is vanaf vandaag uitgebreid met een virtuele bezichtiging van het Koninklijk Paleis te Amsterdam. De uitbreiding gaat gepaard met de integratie van de voormalige website van de Educatieve Dienst van het Koninklijk Paleis.
Het is de derde virtuele bezichtiging in een serie van vier. Paleis Huis ten Bosch en Paleis Noordeinde zijn al in een Nederlandse en, per heden, in een Engelse versie te bezichtigen. Het Koninklijk Staldepartement volgt dit najaar.

De virtuele bezichtiging is in opdracht van de
Rijksvoorlichtingsdienst gerealiseerd door Cool Impact uit Amsterdam. Dit bedrijf is gespecialiseerd in virtual reality.

De virtuele bezichtiging geeft een gedetailleerd beeld van de officiële vertrekken van het Koninklijk Paleis. Van een aantal objecten met een cultuurhistorische waarde, zoals beelden en schilderijen, zijn ook detailopnamen gemaakt. Alle opnamen zijn voorzien van teksten. De virtuele bezichtiging bestaat uit panorama-opnamen die zijn gemaakt in en om het paleis. De opnamen zijn gemaakt vanaf een centraal punt, waardoor vertrekken van binnenuit bekeken kunnen worden. Details van de opnamen verschijnen door op een symbool te klikken. Op alle opnamen kan worden ingezoomd.

De vertrekken van het Koninklijk Paleis te Amsterdam die digitaal kunnen worden bekeken zijn de Vierschaar, Burgerzaal, Troonzaal, Oud Raadszaal, Burgemeesterskamer, Pui, Justitiekamer, Mozeszaal en het Engels Kwartier.