Korps: KLPD, plaats: Driebergen 26-06-2002
Aanvaringen tussen zeilschepen op het IJsselmeer

Zaterdagmiddag zijn tijdens een aanvaring op het IJsselmeer twee zeilschepen zwaar beschadigd. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Onoplettendheid van een van de schippers was vermoedelijk de oorzaak van de aanvaring.

De zeilschepen naderden elkaar onder zeil varend met kruisende koersen. Toen de schepen elkaar genaderd waren tot op 150 meter, gaf het grote zeilschip, een zeilend passagiersschip, een attentiesein. Het kleinere vaartuig reageerde daar echter niet op. De schipper van het grote vaartuig probeerde een aanvaring te voorkomen door de motor te starten en stuurboord uit te gaan. Door de snelheid van de beide schepen lukte dit niet. Het zeiljacht voer dwars in het grote zeilvaartuig. De kop was tot aan de waterlijn bijna geheel verdwenen. Het passagiersschip had behoorlijke schade aan het zwaard, de reling en de wandspanners.

De bemanning van het zeiljacht verklaarde tegenover de Waterpolitie dat ze het grote zeilschip pas zagen op een afstand van vijf meter.

In het begin van de maand vond er op het IJsselmeer een bijna identieke aanvaring plaats. Toen zonk een zeiljacht. Het feit dat de bemanning door de zeilen het zicht werd ontnomen, was de oorzaak van de ongevallen.