Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 26-06-2002 Maastricht, vloer V&D-gebouw deels ingestort

Tijdens bouwwerkzaamheden aan het warenhuis van Vroom en Dreesmann aan de Grote Staat in Maastricht is vanavond omstreeks 19.10 uur een gedeelte van de vloer van de derde etage losgeraakt en naar beneden gestort. Daarbij raakte een bouwvakker gewond.

De man was bezig met zaagwerkzaamheden aan de vloer ten behoeve van een nieuw aan te leggen roltrap. Hij was werkzaam in een voor het publiek afgesloten gedeelte van het gebouw. Door nog onbekende oorzaak brak een deel van de vloer af en stortte naar beneden. De werknemer viel eveneens en kwam een verdieping lager terecht. Daarbij liep hij diverse kneuzingen en oppervlakkige verwondingen op waarvoor hij in het academisch ziekenhuis in Maastricht (AZM) werd behandeld. In zijn val naar beneden raakte het losgeraakte vloerdeel een uitgestoken deel van de vloer van de eerste etage dat daardoor afbrak en vervolgens een afscheidingswand naar het voor het publiek toegankelijke winkelgedeelde ontzette. Een verkoopster van V&D welke zich onmiddellijk achter deze wand bevond raakte hierdoor gewond aan een arm. Zij werd overgebracht naar het AZM voor behandeling van haar verwonding.

Het personeel van V&D heeft er onmiddellijk voor gezorgd dat het in de winkel aanwezige publiek de zaak verliet, hetgeen een ordelijk verloop kende.

De hulpdiensten brandweer, politie en GGD kwamen onmiddellijk na het voorval in actie. De brandweer verrichtte de eerste inspectie van de toestand in het gebouw terwijl de politie de omgeving afsloot voor het publiek. De GGD zorgde voor eerste hulp en transport van de beide gewonden.
Op last van de brandweer en politie werd de Arbeidsinspectie, ambtenaren van Bouw- en woningtoezicht van de gemeente Maastricht en technisch rechercheurs van de politie ter plaatse onboden voor nader onderzoek. Ook burgemeester Leers van Maastricht stelde zich ter plaatse van de situatie op de hoogte.

Op last van de Arbeidsinspectie werden alle werkzaamheden in het gebouw stilgelegd tot dat kan worden aangetoond dat verder werken weer verantwoord is. Bouw- en woningtoezicht van de gemeente onderzoekt samen met de constructeur hoe het gesteld is met de bouwkundige staat van het gebouw. Dit onderzoek kan pas plaatsvinden als het puin is opgeruimd. Vast staat dat het winkeldeel dat is gelegen aan de Grote Staat in ieder geval gesloten blijft voor het publiek totdat dit onderzoek is afgerond. De technische recherche onderzoekt samen met de arbeidsinspectie de oorzaak van het instorten van het vloerdeel van de derde verdieping. De uitslag van dit onderzoek zal geruime tijd op zich laten wachten.