Staatsbosbeheer

26 juni 2002

Vandaag vond op de Floriade een minisymposium plaats waarin de scheggenstructuur de groene ruimte tussen de stedelijke lobben, die tot diep in de stad steken van Amsterdam centraal stond. Wethouders van Amsterdamse stadsdelen, vertegenwoordigers van verschillende (noordelijke) Deltametropool gemeenten, provinciale en landelijke overheden, milieuorganisaties en adviesorganen leverden hun bijdrage aan de discussie over de toekomst van de lobbenstructuur. In zijn inleiding verklaarde publicist Herman Vuijsje (Langs de groene grens van Amsterdam, 2002) bezorgd te zijn: Deze structuur van groenblauwe vingers die diep doordringen in het stedelijk weefsel, is een van de pronkstukken van de Nederlandse ruimtelijke ordening zeker als we de kwetsbaarheid van het omringende landschap voor ongebreidelde bebouwing in aanmerking nemen ().

Deze bijeenkomst was de eerste van een reeks van vier symposia over de integratie van rood (bebouwing), groen (natuur en milieu) en blauw (water). In Nederland en vooral in de Deltametropool, woekert men met ruimte. Het thema van de symposia bleek dan ook zeer actueel te zijn.

Een belangrijke conclusie van de aanwezigen was, dat er snel een eind moet komen aan de bestuurlijke verdeeldheid en dat nieuwe coalities waarin ook partijen als Schiphol, de ontwikkelaars van de Zuidas en bijvoorbeeld het havenbedrijf zich mede verantwoordelijk gaan voelen voor een integrale aanpak van natuur, waterberging en stedelijke kwaliteit.

Initiatiefnemers Amstelland Ontwikkeling, Dura Vermeer, Staatsbosbeheer en Woningbedrijf Amsterdam zoeken in deze bijeenkomsten naar de aandacht en verdieping die dit vraagstuk politiek en maatschappelijk behoeft.

De volgende drie symposia vinden eveneens plaats op de Floriade, en wel in De Groene Stad. Op 4 september staat waterberging en waterkwaliteit in en om de stad centraal. De revitalisering van naoorlogse plassen en parken komt op 18 september aan bod.

17 Oktober ten slotte wordt de grondpolitiek met betrekking tot het vrijvallend agrarisch areaal aan de orde gesteld.

Naast deze symposia, presenteren de initiatiefnemers van de symposiumreeks zich ook door middel van een inzending op de Floriade. Amstelland Ontwikkeling, Dura Vermeer en Woningbedrijf Amsterdam presenteren zich met hun partners in De Groene Stad waar groen en duurzaam wonen, werken en recreëren in 2010 centraal staan. In het Speelbos van Staatsbosbeheer maken kinderen én volwassen een avontuurlijke ontdekkingstocht door een prachtig stuk natuur.