Gemeente Amsterdam

Bewoners Hoofdweg krijgen de taal cadeau

Johanneke Helmers

Wethouder Belliot kijkt op naar het kunstwerk op de trampaal Op een Mercatorplein waar voetbalsupporters zich klaarmaakten voor de wedstrijd Turkije-Brazilië vond woensdag 26 juni nog een ander feestje plaats. Met muziek, wethouders en heel veel ballonnen werd een bijzonder kunstwerk onthuld: het ABC op de Hoofdweg.

Wethouder Belliot kijkt op naar het kunstwerk op de trampaal

Dichter K. Schippers werd gevraagd een gedicht te maken over zijn oude buurt. Dat gedicht zou dan op een muur komen, ergens aan de 2,2 kilometer lange Hoofdweg. Het plan veranderde en er ontstond een heus buurtkunstwerk dat de hele straat omvatte. Kunstenaar René Knip werkte het idee van Schippers uit om de buurt de gehele taal cadeau te doen. Kinderen en ouderen werd gevraagd letters te ontwerpen die dan verguld bovenop trampalen zouden worden geplaatst.

'De juffrouw koos de mooiste letters uit', legt Ilias uit. 'Maar we hebben er veel meer gemaakt.' Schippers maakte het volgende gedichtje over Ilias' letter, de H:

Zeerover mist een been.
Kan de dokter iets aan doen.
Als je de H omdraait wordt het
een stoel. Met jou erop.

Ook Redouan is trots. Op zijn t-shirt prijkt een prachtige F die hij helemaal zelf heeft ontworpen. 'Dat knutselen was heel erg leuk', vindt ook hij. De kinderen kregen allemaal een t-shirt met hun eigen letter. Ze poseren er graag mee voor de fotografen die op de onthulling afkwamen. Over de F schreef Schippers:

René Knip signeert het boek Neem de staf van een bisschop. Koop een ster. Maak ze aan elkaar
vast. Dan krijg je de F uit het
sprookje, duizendenéénnacht.

René Knip signeert het boek Het ABC op de Hoofdweg

Het boek dat speciaal ter afsluiting werd gemaakt is zeer populair bij de kinderen. Zij rennen er onmiddellijk mee naar Knip om hem te laten signeren. Ook de aanwezige wethouders van de stadsdelen Bos en Lommer en De Baarsjes wordt na een tijdje gevraagd hun eigen taal toe te voegen aan de boeken.

Wethouder Hannah Belliot van de Centrale Stad kwam ook nog even langs om de officiële onthulling te doen. 'Ik ben hier namens de burgemeester en het college. Zij doen allemaal de groeten. Ik voel me zeer vereerd dat ik dit prachtige kunstwerk mag onthullen. Vooral omdat het over taal gaat. Dat is in deze buurt, en overal, heel belangrijk.'

^


-

© gemeente Amsterdam - 26-06-2002