Gemeente Deventer

Kom naar de inloopavond op 26 juni

HOE ZIET DE STEDENDRIEHOEK ER IN 2030 UIT?

Hoe wilt u dat de omgeving van Deventer er over dertig jaar uitziet? Wilt u meer ruimte voor bos of juist meer voor water? Op welke plekken in de regio is nog ruimte voor woningbouw om het groeiende inwoneraantal uit Apeldoorn, Gorssel, Deventer, Voorst en Zutphen te kunnen huisvesten? Aan u, inwoners van de Stedendriehoek, de uitdaging mee te denken over de ruimteverdeling in 2030! Het nodige voorwerk is al verricht. Het stedelijk netwerk Stedendriehoek heeft twee varianten opgesteld waarover zij graag uw mening hoort! Grijp deze kans de leefomgeving van u en uw (klein)kinderen te mogen vormgeven.

U bent als inwoner van Deventer van harte welkom op woensdag 26 juni van 19.30 tot 21.30 uur op een speciale inloopavond over de Stedendriehoek in de Burgerzaal van het Stadhuis, Grote Kerkhof 4. In het Gemeentelijke Informatiecentrum in het Stadskantoor ligt de folder 'Ruimtelijke perspectieven Stedendriehoek 2030' voor u klaar. Hierin zijn de twee varianten duidelijk uiteengezet.

De vijf gemeenten en de provincies Overijssel en Gelderland hebben zich gebogen over de ruimtelijke toekomst van onze regio. Uiteindelijk zijn er twee mogelijke groeiscenario's ontwikkeld: de Blauwe Stedendriehoek en de Groene Valleistad. Deze vormen samen de basis van de discussienota.

Blauwe Stedendriehoek

In de Blauwe Stedendriehoek zijn de kernwoorden: ruimte voor water en nieuwe 'natte natuur'. Het accent ligt op verstedelijking met nieuwe vormen van waterhuishouding en te ontwikkelen natte natuur. De stadsuitbreidingen worden vanuit dit plan geconcentreerd aan de randen van de drie steden.

Groene Valleistad

In de Groene Valleistad zijn de kernwoorden: groen parklandschap. Hier staat de natuur rondom Deventer, Zutphen, Gorssel en Twello centraal. Deze variant streeft naar een aantal compacte, nieuwe stedelijke uitbreidingen in het groene hart van de regio.

Maatschappelijk debat

Tijdens de inloopavond kunt u uw mening over en voorkeur voor de twee varianten uitspreken. De vijf gemeenten in de Stedendriehoek organiseren overigens samen en apart diverse activiteiten om u zo goed mogelijk te informeren en te horen. De uitkomsten van dit maatschappelijk debat worden in 2003 verwerkt in een regionale structuurvisie ruimtelijke ordening. Een plan waarin afspraken staan over onze nabije (ruimtelijke) toekomst.

Stedendriehoek

Apeldoorn, Deventer, Gorssel, Voorst en Zutphen vormen samen de Stedendriehoek. Dit samenwerkingsverband werkt als een 'regionaal stedelijk netwerk'. Dat is een verstedelijkte zone die in toenemende mate de vorm aanneemt van een netwerk van grotere en kleinere compacte steden. Dit wil zeggen dat de onderlinge relaties tussen de steden en dorpen steeds hechter worden en stad en landschap steeds meer met elkaar vervlochten raken. Het betekent ook dat gemeenten afspraken moeten maken over hoe die beperkte ruimte in te delen. Waar gaan we huizen bouwen? Welke natuur beschermen we? Waar moeten wegen komen? Waar reserveren we ruimte voor kantoren? Vragen waarop de gemeenten in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, en in samenwerking met u, een antwoord zoeken. Maak er gebruik van!