Gemeente Smallingerland

Extra raadsvergadering (21-06-2002)

Woensdag 26 juni aanstaande vindt om 19.30 uur een extra raadsvergadering plaats. De Raad behandelt dan een voorstel van het college van burgemeester en wethouders om samen met het Rijk en andere noordelijke overheden de procedure in te gaan die nodig is om tot een Zuiderzeelijn te komen.

Onderdeel van die procedure is een prijsvraag/aanbesteding. Uit die prijsvraag moet blijken volgens welke variant de Zuiderzeelijn het best kan worden aangelegd. Varianten zijn een magneetzweefbaan, een hoge snelheidslijn of een intercity verbinding. Als geen van deze varianten haalbaar blijkt, wordt terg gevallen op de zogenaamde Hanze+ lijn. Dat is een verbetereing van de bestaande spoorverbinding tussen Groningen en Amsterdam.

Als er wordt gekozen vor een magneetzweefbaan of een hoge snelheidslijn vraagt het Rijk ook een bijdrage in de kosten van de regio. B en w. stellen voor om voor een magneetzweefbaan een Smalingerlandse bijdrage van maximaal 18 miljoen beschikbaar te stellen. Aan de kosten voor een hoge senlheidslijn willen b en w maximaal 3,5 miljoen bij dragen.