Vereniging Milieudefensie

Persbericht

'Magneettrein milieuramp', Milieudefensie hangt spandoek aan Martinitoren

Groningen / Amsterdam, 24 juni 2002 --- Zes actievoerders van Milieudefensie hebben om 14.00 uur vanmiddag een zestig vierkante meter groot spandoek op de Martinitoren in Groningen bevestigd met de leus Magneettrein Milieuramp. Op de Grote Markt klinkt uit een geluidsinstallatie het geraas van de trein. Milieudefensie protesteert met deze actie tegen het op handen zijnde besluit van de noordelijke provincies en gemeenten om samen 900 miljoen euro in dit milieuvervuilende project te stoppen. Op 26 juni wordt daarover in de Provinciale Staten vergaderd. De actievoerders blijven tot 17.00 uur aan de Martinitoren hangen.

Evert Hassink van Milieudefensie: 'De Staten en gemeenteraden kunnen nu nog terug. Als zij per se hun aandelen Essent en Nuon willen verkopen, dan kan dat geld veel beter besteed worden dan aan de peperdure magneetbaan. Bijvoorbeeld aan het verbeteren van de spoorwegen en het regionale openbaar vervoer in en naar de regio. Daar zijn de mensen én het milieu veel beter mee geholpen. Het Noorden heeft geen behoefte aan een eigen Betuwelijndebacle.'

Milieudefensie vindt de aanleg van een magneetbaan tussen Groningen en Schiphol een slecht plan. Door de magneettrein nemen energieverbruik en mobiliteit toe. Bijna niemand stapt ervoor uit de auto. Daar komt nog eens geluidsoverlast bij en horizonvervuiling van landschappelijk waardevolle gebieden. De beoogde positieve effecten voor de economie in het Noorden zijn mager. De miljardeninvestering levert het Noorden waarschijnlijk op zijn best vierduizend arbeidsplaatsen op en dat gaat ten koste van werkgelegenheid elders in het land.

Milieudefensie maakt er bezwaar tegen dat demissionair minister Netelenbos onverstoorbaar doorgaat met de voorbereidingen voor de aanbesteding van de magneetbaan. Te meer omdat de onderhandelaars van LPF te kennen hebben gegeven dat een magneetbaan te duur is. De kwestie moet worden doorgeschoven naar het nieuwe kabinet.



Vereniging Milieudefensie