Pharming Group N.V

Pharming en gtc biotherapeutics sluiten samenwerkingsovereenkomst

Leiden, Nederland, 26 juni , 2002. Pharming Group N.V. ("Pharming", Euronext: PHAR) en GTC Biotherapeutics ("GTC", NASDAQ: GTCB) gaan een strategische samenwerking aan om de commercialisering van hun recombinant eiwit technologie te versnellen.

Pharming en GTC hebben overeenstemming bereikt over een kruis-licentie van hun belangrijkste technologie patenten ten behoeve van de productie van therapeutische eiwitten. Pharming ontvangt hiervoor 1,5 miljoen EURO van GTC en krijgt bovendien royalties voor alle producten die GTC met gebruik van Pharming's technologie gaat ontwikkelen. Verder heeft GTC aan Pharming onder bepaalde voorwaarden toegang verleend tot haar monoklonale antilichaam technologie. Daarnaast zal Pharming als gevolg van deze overeenkomst door een aanzienlijke vermindering van de huidige schuldenlast haar financiële positie verder versterken.

"We zijn verheugd over onze samenwerking met GTC en verwachten hierdoor de marktintroductie van recombinant therapeutische eiwitten in de Verenigde Staten, Europa en Azië te versnellen," aldus Francis Pinto, chief executive officer van Pharming. Hij voegt daar nog aan toe: "Onze overeenkomst met GTC toont de waarde van onze technologie en verbetert daarbij de financiële positie van Pharming."

In vergelijking met andere methoden kunnen, dankzij de technologie van Pharming, "complexe" therapeutische eiwitten in grote hoeveelheden en op rendabele wijze geproduceerd worden. Dit gebeurt middels een eenvoudig opschaalbaar proces. Recombinante eiwitten op deze manier gemaakt zijn volledig vergelijkbaar met de natuurlijk voorkomende eiwitten. Verder zijn de timelines voor ontwikkeling en marktintroductie van producten vergelijkbaar met andere methoden. Pharming heeft haar technologie al succesvol toegepast op diverse producten die momenteel in humane klinische studies getest worden.

Pharming Group N.V. richt zich op de ontwikkeling, productie en commercialisering van humane therapeutische eiwitten voor niet of moeilijk behandelbare ziekten. Pharming heeft producten in ontwikkeling voor genetische defecten, en chirurgische en traumatische bloedingen. Pharming's gepatenteerde technologieën omvatten de productie van biofarmaceutica in de melk van transgene dieren, alsmede de zuivering van biofarmaceutica uit melk, formulering en toepassing van deze biofarmaceutica. Additionele informatie is verkrijgbaar op Pharming's website, http://www.pharming.com.

GTC Biotherapeutics ontwikkelt therapeutische eiwitten in de melk van transgene dieren. GTC heeft een groot aantal programma's en één product in klinisch onderzoek. Hiermee ontwikkelt GTC zich van het bewijzen van de transgene technologie naar de ontwikkeling van zowel bulk therapeutische eiwitten als naar moeilijk in conventionele bioreactor systemen produceerbare producten. GTC's voornaamste programma, recombinant humaan antitrombine III (rhATIII), wordt momenteel getest in patiënten met een erfelijke deficiëntie van dit bloedeiwit. ATIII heeft antistollings- en ontstekingsremmende eigenschappen. In andere programma's ontwikkelt GTC monoklonale antilichamen en immunoglobuline fusie eiwitten voor ziektes zoals reumatoïde artritis, HIV/AIDS en kanker. Additionele informatie is verkrijgbaar op de GTC website, http://www.gtc-bio.com.

Dit persbericht bevat op de toekomst gerichte verklaringen met voorspelbare en onvoorspelbare risico's, onzekerheden en andere factoren, waardoor de feitelijke resultaten, uitvoering of prestaties van Pharming materieel kunnen verschillen van de resultaten, uitvoering of prestaties zoals aangegeven of geimpliceerd door deze op de toekomst gerichte verklaringen.


---

Informatie:

Pharming Group N.V. (Europa)
Rein Strijker

+31 (0)71 524 7406

Pharming Group N.V. (USA)
Samir Singh

+1 908 720 6224