Centrum voor Arbeidsverhoudingen

CNV Publieke Zaak keert zich tegen snoeiplan voor rijkssector

Onder het personeel dat werkzaam is in de Rijkssector - bij ministeries, rijksdiensten en hoge colleges van staat - is onrust ontstaan naar aanleiding van het op 24 juni jl. bekend geworden plan van de beoogde drie regeringspartijen CDA, LPF en VVD om tien procent op de personeelskosten te bezuinigen. Dit betekent dat in de nieuwe kabinetsperiode zeker tienduizend volledige arbeidsplaatsen zouden moeten verdwijnen. CNV Publieke Zaak neemt in een eerste reactie stelling tegen het bezuinigingsplan dat in het regeerakkoord wordt opgenomen.

CNV Publieke Zaak vreest dat het snoeiplan voor de rijkssector tot minder dienstverlening en het afstoten van taken leidt, wat in de publieke opinie zeer gevoelig ligt. Nu al is de werkdruk in de rijkssector hoog en is beleid in gang gezet om het hoge ziekteverzuim terug te dringen.
De bond benadrukt dat de kiezer zijn voorkeur niet kenbaar heeft gemaakt voor een kleinere overheid, maar juist voor een beter werkende overheid, toegespitst op zorgverlening, veiligheid en naleving van voorschriften (denk aan de rampen in Enschede en Volendam). Het plan van CDA, LPF en VVD staat hier haaks op. CNV Publieke Zaak vindt dat in plaats van 10.000 rijksambtenaren minder het management moet worden verbeterd, de werkdruk moet worden aangepakt en de beloning marktconform moet zijn. De bond mist de onderbouwing van het snoeiplan van de beoogde regeringscoalitie. De drie partijen laten na aan te geven welke taken de rijksoverheid moet uitvoeren. Pas op basis daarvan kan de benodigde personeelsformatie worden vastgesteld.

CNV Publieke Zaak stelt dat met het bezuinigingsplan het verbeterde imago van de rijksoverheid op de arbeidsmarkt ernstig wordt geschaad. In de rijkssector stromen de laatste tijd veel jonge, nieuwe werknemers in die mede door de goede arbeidsvoorwaarden graag bij ministeries en rijksdiensten willen werken. Zij willen graag een bijdrage leveren aan taken die voor de publieke zaak en dus voor de gehele samenleving van belang zijn.

Commissie-Van Rijn
Volgens CNV Publieke Zaak keert de wal het schip met het snoeiplan van centrum-rechts. De bond roept de adviezen van de commissie-Van Rijn in herinnering die heeft aangetoond dat veel nieuw personeel in de rijkssector nodig is. Door de vergrijzing van personeel in de komende jaren ontstaan er vanzelf al tekorten. De aanbevelingen van `Van Rijn' hebben geleid tot verbetering van arbeidsvoorwaarden, het oplossen van knelpunten en versterking van de positie van de rijksoverheid. De bond vindt het triest en beschamend dat de beoogde regeringspartijen hieraan voorbijgaan. De opstelling van de onderhandelaars van CDA, LPF en VVD is een miskenning van de inzet en kwaliteit van het rijkspersoneel.

CNV Publieke Zaak voorspelt op voorhand een roerige periode als het snoeiplan voor de rijkssector met steun van het parlement daadwerkelijk wordt uitgevoerd.


---