KENNISNET

Kringen op Kennisnet, nieuw en anders

Kringen op Kennisnet zijn succesvol. In 4000 Kringen zijn 65000 mensen met elkaar aan het werk. Samen maken zij kennis. In een kring kan een groep mensen met elkaar informatie uitwisselen en communiceren. Gratis, on line in een besloten of juist open structuur een eigen ruimte om te leren op Kennisnet. Kennisnet maakt daarbij gebruik van de software van Blackboard. Uit onderzoek blijkt dat gebruikers tevreden zijn over de functionaliteit van Kringen. Ten aanzien van de bereikbaarheid stellen gebruikers dat de snelheid te wensen overlaat.

Kennisnet gaat door met de Kringen. De toegankelijkheid, de snelheid wordt verbeterd. De allernieuwste versie van Blackboard komt beschikbaar. Nieuwe functionaliteit komt beschikbaar. Samen met Stoas wordt daaraan gewerkt. Vanaf 15 augustus 2002 zijn de Kringen op Kennisnet nieuw en anders.
Voor deze gratis dienst gelden voorwaarden. Per kring is 10 MB beschikbaar. Maximaal 20 mensen kunnen lid zijn. Per onderwijsinstelling kunnen maximaal 50 mensen lid zijn binnen maximaal 7 Kringen. Kringoprichters hebben de verplichting de zogenaamde brincode van de school te gebruiken als middel tot registratie. Voor Kringen in het kader van subsidieregelingen van het Ministerie van OcenW gelden bijzondere voorwaarden. Contactpersonen van deze Kringen kunnen contact opnemen met fab@kennisnet.nl onder vermelding van het projectnummer van de subsidieregeling.

Kringen op Kennisnet blijven gratis beschikbaar voor het cursusjaar 2002 en 2003. Het gratis gebruik van Blackboard is bedoeld voor communicatie en kleinschalige e-learning experimenten. Vanaf 15 augustus tot 1 oktober 2002 kunnen nieuwe Kringen worden opgericht onder de nieuwe voorwaarden, terwijl de oude Kringen nog beschikbaar zijn. In deze periode kan de inhoud worden overgezet. Vanaf 1 oktober 2002 zijn de oude Kringen niet meer bereikbaar. Is er behoefte aan meer capaciteit ten behoeve van e-learning dan kan een proefabonnement worden afgesloten met de Blackboard software. Stoas biedt deze dienst aan volgens het Application Service Provider model. U betaalt dus op basis van gebruik. Net als bij de Kringen wordt alles voor u geregeld en heeft u alleen een browser nodig. Een eigen server inrichten is een andere mogelijkheid. Ook hiervoor kunt u bij Stoas meer informatie aanvragen.

Kennisnet biedt ruimte om te leren
Kennisnet ondersteunt het onderwijs bij het gebruik van educatieve internettoepassingen. In de loop van 2002 zijn ruim 11.000 scholen, maar ook diverse onderwijsinstellingen, bibliotheken, musea en contentleveranciers met 2,5 miljoen gebruikers aangesloten op dit beveiligd en beheerd netwerk met een koppeling naar internet. Eind vorig jaar is de stichting Kennisnet opgericht door de onderwijsorganisaties van Nederland.

Kennisnet is praktisch en inspirerend. Praktisch door direct aan te sluiten op de dagelijkse onderwijspraktijk. Inspirerend door ondersteuning van nieuwe leer- en werkvormen met inzet van nieuwe technologie. In deze rol ontwikkelen wij de portal www.kennisnet.nl ten behoeve van leerlingen, respectievelijk deelnemers, docenten, managers en ouders voor de sectoren primair onderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Daarnaast dragen wij de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de infrastructuur.

Over Stoas Informatisering
Stoas Informatisering is één van de belangrijkste aanbieders op het gebied van ict-systemen voor het onderwijs. Stoas is partner van het elektronisch toetssysteem Questionmark Perception en de elektronische leeromgeving Blackboard. De beheersystemen van Stoas registreren meer dan 700.000 leerlingen en studenten in het Voortgezet Onderwijs (School+: 45% marktaandeel), de Beroeps- en Volwasseneneducatie (nOISe, 72% marktaandeel) en het Hoger Onderwijs (B&E, 25% marktaandeel). Stoas realiseert de integratie van systemen voor leren en beheren, waardoor steeds meer gebruikers toegang krijgen tot deze systemen.

Meer informatie over Kringen vindt u op http://kringen.kennisnet.nl Meer informatie over STOAS vindt u op www.stoas.nl/onderwijs Meer informatie over Blackboard en het ASP-model vindt u op www.blackboard.nl

Noot aan de redactie

Perscontact Kennisnet
Chris van Hall
Stichting Kennisnet
Paletsingel 32
2718 NT Zoetermeer
Postbus 778
2700 AT Zoetermeer
Telefoon: 079 323 09 96
Fax: 079 321 23 22
e-mail: h.denboer@kennisnet.org
www.kennisnet.nl

Stoas Informatisering
Postbus 78
6700 AB Wageningen
Tel.(0317) 47 27 11
Fax (0317) 42 47 70

26 jun 02 10:24