Korps: Utrecht, plaats: 26-06-2002 Persberichten district Eemland noord, 10.00 uur

Snelheidscontrole Vaartweg

BUNSCHOTEN Op de Vaartweg in Bunschoten is dinsdag van 15.30 tot 16.30 uur een snelheidscontrole gehouden.

Vijftien bekeuringen werden uitgedeeld. In drie gevallen werd zelfs een snelheid van 100 km p/u gemeten, waar 50 km. p/u als maximum geldt.

Reeks diefstallen uit havens opgelost

Met de aanhouding van een 33-jarige inwoner van Bunschoten en een 28-jarige inwoner van Ede, is een omvangrijke reeks diefstallen van in totaal 34 buitenboordmotoren opgelost. Ook vier motorboten werden door dit tweetal ontvreemd. De diefstallen vonden bovendien plaats binnen een kort tijdsbestek, namelijk in de maanden april en mei.

De zaak kwam aan het rollen, na een aangifte van diefstal van een boottrailer met daarop een rubberboot met buitenboordmotor (Yam480) uit de haven van Spakenburg. De diefstal had plaatsgevonden tussen 18 en 20 mei j.l. Na de aangifte legde de politie van het district Eemland noord contact met het LAVA-team van het KLPD. Dit is een unit voor informatie rond criminaliteit van vaartuigen. Naar aanleiding van speurwerk door medewerkers van de districten Eemland noord en Rijn en Venen en een rechercheur van het KLPD, kwam een 33-jarige inwoner van Bunschoten als mogelijke verdachte naar voren. Vanuit het LAVA-team kwam meer informatie over andere diefstallen van motoren en boten uit onder meer de gemeenten Vinkeveen, Zeewolde en Muiden. De gestolen goederen werden aan handelaren in het hele land te koop aangeboden.

Heterdaad Op 22 mei liep de 33-jarige inwoner van Bunschoten tegen de lamp, toen hij op heterdaad werd betrapt bij heling en poging tot doorverkoop van vier kort daarvoor in Vinkeveen gestolen motoren. Tijdens zijn verhoor legde hij tegenover de rechercheurs van Eemland noord en Rijn en Venen een gedeeltelijke bekentenis af over alle diefstallen. Ook zijn 28-jarige partner maakte schoon schip. Van de 34 buitenboordmotoren zijn twaalf stuks nog bij handelaren aangetroffen, de andere 22 motoren waren al doorverkocht. Van vier buitenboordmotoren is de eigenaar nog niet achterhaald. De vier gestolen motorboten (met buitenboordmotor) zijn wel getraceerd. Twee boten waren doorverkocht, een boot is teruggevonden in Vinkeveen en de vierde werd bij een handelaar aangetroffen. De gemiddelde prijs van gestolen buitenboordmotoren ligt op plm. 2.500 euro. De gestolen boten varieerden in prijs van 11.000 tot 18.000 euro.

Het onderzoek naar beide mannen is overigens nog niet afgerond, omdat inmiddels nieuwe informatie over mogelijke diefstallen bij de politie binnengekomen is. Ook een rechercheur van het KLPD werkt nog met de twee politiedistricten samen.