ABC DISTRIBUTION HOLDING BV

Festen en 8 Femmes niet te zien bij de publieke omroep

ABC Distribution Holding BV heeft vandaag bij de Nederlandse mededingingsautoriteit, de NMa, een klacht ingediend tegen de Nederlandse Omroepstichting (NOS), de Nederlandse Programma Stichting (NPS) en vijftien omroepverenigingen (samen: de publieke omroep).

ABC Distribution beschuldigt de publieke omroep van verboden kartelvorming en misbruikgedrag bij het inkopen van zogeheten Free TV rechten voor het vertonen van kwaliteitsfilms en documentaires op de Nederlandse televisie (TV rechten).

In de eerste plaats vormt de publieke omroep bij het inkopen van TV rechten een inkoopkartel. De omroepen stemmen hun inkoop van TV rechten onderling af en onderhandelen met distributeurs alleen door tussenkomst van de NOS. De omroepen hanteren hierbij het zogeheten 'claim' systeem. Dit systeem houdt in dat een omroep een 'optie' of 'voorkeursrecht' op een film of documentaire kan nemen. Een dergelijke 'optie' wordt door de andere omroepen gerespecteerd aangezien de omroepen elkaar hebben beloofd niet te zullen bieden op de TV rechten waarop een andere omroep een optie heeft genomen.

In de tweede plaats misbruiken de omroepen hun zogeheten 'economische machtspositie' die zij bij de inkoop van TV rechten samen innemen. Dit misbruik bestaat hierin dat de publieke omroep ABC Distribution voor TV rechten uitsluitend onredelijke, kunstmatig lage prijzen aanbiedt en derhalve feitelijk weigert van ABC Distribution TV rechten af te nemen. Ten slotte discrimineert de publieke omroep door aan verschillende filmdistributeurs voor TV rechten verschillende prijzen te betalen.

Het gevolg van de handelwijze van de publieke omroep is dat enerzijds iedere onderlinge concurrentie tussen de omroepen wordt uitgesloten en anderzijds een juiste prijsvorming voor TV rechten ontbreekt.

Voor ABC Distribution als filmdistributeur levert dit een grote strop op. ABC Distribution heeft de NMa daarom gevraagd de gewraakte handelwijze van de publieke omroep onmiddellijk te verbieden en de omroepen wegens overtreding van de Mededingingswet een boete op te leggen. ABC Distribution is gelieerd aan de filmdistributeur Cinemien die een vooraanstaande positie inneemt op de Nederlandse markt voor de distributie van TV rechten voor kwaliteitsfilms en documentaires, en jaarlijks zo'n 20 à 25 titels uitbrengt in de nederlandse filmtheaters.

Mevrouw Van der Linden van ABC Distribution:
'De kartelvorming en het machtsmisbruik van de omroepen heeft niet alleen voor de filmdistributeurs zeer nare gevolgen, maar ook voor de televisiekijker. Die ziet steeds minder kwaliteitsfilms en goede documentaires op het scherm omdat de omroepen het vertikken voor de vertoning daarvan een passende vergoeding te betalen.' Titels zoals Festen, Himalaya, Promises, Fast Food Fast Women, La Pianiste, Waking Ned, Sous le Sable en 8 Femmes e.v.a. zullen daardoor niet te zien zijn op de publieke netten.

Mr L.E.J. Korsten van SchutGrosheide die namens ABC Distribution de klacht bij de NMa heeft ingediend:
'De publieke omroep lijkt de Mededingingswet niet erg serieus te nemen. De omroepen weten zich gesteund door staatssecretaris Van der Ploeg die hen aanmoedigt door samen te werken de inkoopkosten te drukken. Het is nu de taak van de NMa de omroepen te herinneren aan de regels van de Mededingingswet.'