Provincie Limburg

Visitatieronde Noord- en Midden-Limburg afgerond

Vierde voortgangsrapportage bestuurkrachtmonitor

De visitatieronden van de regio's Noord- en Midden-Limburg zijn afgerond. In totaal werden 27 gemeenten door een onafhankelijke commissie bezocht. Door middel van de visitatie is onderzocht hoe het met de bestuurskracht van de betrokken gemeenten is gesteld. In Noord-Limburg zijn de verbeterpunten uit de rapportages in meerdere gemeenten opgenomen in de collegeprogramma's. In Midden-Limburg heeft de visitatieronde geleid tot verdere gesprekken over intensivering van de samenwerking tussen gemeenten. In Zuid-Limburg is de bestuurskrachtmonitor inmiddels in zeven gemeenten gestart.

Dat blijkt uit de vierde voortgangsrapportage bestuurskrachtmonitor die Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld. Op 30 augustus 2002 start het visitatieproces in de regio Parkstad Limburg en op 24 januari 2003 in de drie gemeenten in de Westelijke Mijnstreek. Van Sittard-Geleen wordt een quick-scan bestuurskracht opgesteld. Omstreeks september 2003 zullen dus alle Zuid-Limburgse gemeenten gevisiteerd zijn.

De gemeenten in de Tuin van Limburg hebben het rapport "De Tuin van Limburg in bestuurlijke bloei" opgesteld. Dat is een eerste uitwerking van een mogelijke herindeling van de zes Maaslandgemeenten.

De Colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Ambt Montfort, Maasbracht, Roerdalen, Roermond en Swalmen willen tot een verdergaande samenwerking komen. De notitie 'Federatie van gemeenten Roerstad' dient daarvoor als basis.
26-6-2002 10:45