Aedes

Verbetering wijk Transvaal

26 juni 2002

Om de herstructurering in de Haagse achterstandswijk Transvaal slagvaardig aan te pakken zal de gemeente Den Haag een actievere bijdrage moeten leveren. Investeringen door de gemeente in de openbare ruimte van de wijk zijn hard nodig. Deze investeringen mogen evenwel niet worden gefinancierd uit erfpacht. Alleen op deze manier kan de wijk Transvaal in een hoog tempo verbeteren. Dit stelt voorzitter Willem van Leeuwen van Aedes vereniging van woningcorporaties naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek Impulsen voor achterstandswijken.

In het onderzoek zijn de consequenties berekend van de fiscale maatregelen die gelden voor zogenaamde herstructureringsgebieden zoals Transvaal. Speciale fiscale maatregelen zijn nodig om financiële ruimte voor investeringen te houden. Die ruimte mag niet worden beperkt door het kwijtraken van vrijstellingen. Daarnaast geldt voor deze wijk nog een extra knelpunt.

De Haagse woningcorporaties Staedion en Haag Wonen staan klaar om de achterstandswijk aan te pakken. Daarbij zetten ze een aanzienlijk bedrag uit hun vermogen in. De gemeente Den Haag komt niet over de brug met de noodzakelijke financiering vanuit de daartoe bestemde fondsen en budgetten (ISV-budget en lokaal VH-fonds) en wil ten onrechte ook nog eens een extra opbrengst uit de grond realiseren. Daarmee wordt het plan voor de corporaties financieel onhaalbaar. De gemeente moet corporaties tegemoetkomen door lagere grondprijzen te hanteren en af te zien van inkomsten uit erfpacht.

Volgens Aedes-voorzitter Van Leeuwen wordt het hoog tijd dat ook de gemeente het belang inziet van een impuls in deze wijk. 'Het is verbazingwekkend dat de gemeente Den Haag het belangrijker vindt geld te innen van de investerende partijen dan mee te werken aan verbetering van de wijk.' De brancheorganisatie van woningcorporaties roept de gemeente Den Haag op om zo snel mogelijk haar verantwoordelijkheid te nemen om zo verdere vertraging van de verbetering van Transvaal te stoppen.

Tijdens een bijeenkomst op woensdag 26 juni in Rotterdam wordt het onderzoeksrapport aangeboden aan de bewindslieden Van Boxtel, Bos en Remkes.