Gemeente Apeldoorn

Intentieverklaring Onderwijs Servicecentrum Apeldoorn en Regio

Op maandag 24 juni ondertekenden de wethouders van Onderwijs en Welzijn van de gemeente Apeldoorn en vertegenwoordigers van de Stichting Leerlingzorg Apeldoorn en Regio (SLAR) een intentieverklaring. De ondertekenaars verklaren een gezamenlijke inspanning te leveren om het Onderwijs Servicecentrum Apeldoorn en Regio (OSCAR) als lesplaats van de SLAR in 2002 tot stand te brengen en in stand te houden.

Op 1 augustus 2002 houdt het Speciaal voortgezet onderwijs voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden (SVO-LOM) in de huidige vorm in Nederland op te bestaan. Vanaf die datum gaat het svo-lom op in het nieuwe voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (VMBO). Dit geldt ook voor de scholen voor SVO-LOM in Apeldoorn: de Moerbosch en de Boemerang. Om de extra zorg voor leerlingen die dat nodig hebben te waarborgen, hebben de besturen van scholen voor voortgezet onderwijs in Apeldoorn en regio - katholiek, protestant én openbaar - gekozen voor een gezamenlijke oplossing: het zogenoemde Onderwijs Service Centrum Apeldoorn en Regio. De beginletters vormen samen de naam OSCAR. Een bijzondere naam voor een speciaal centrum. OSCAR maakt onderdeel uit van een nieuwe stichting de Stichting Leerlingenzorg Apeldoorn en Regio (SLAR).

OSCAR is een kleinschalige onderwijsvoorziening die is gespecialiseerd in het ondersteunen van leerlingen die (tijdelijk) niet mee kunnen komen in het regulier onderwijs en specifieke begeleiding nodig hebben. Het wordt een orthopedagogisch-didactisch centrum met een plus. Want OSCAR gaat verder dan de wet voorschrijft. Het zal de spil gaan vormen tussen onderwijs en jeugdzorg. Het toont de ambitie van zowel de gemeente Apeldoorn als van de scholen: een continue vorm van zorg en een sluitende aanpak waar het gaat om het voorkomen van voortijdig of ongekwalificeerd schoolverlaten. De realisering van het onderwijs servicecentrum Apeldoorn en regio vormt dan ook één van de speerpunten binnen het gemeentelijk jeugdbeleid en het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid.

Om een en ander te stroomlijnen wordt een ambtelijke regiegroep OSCAR ingericht, waarin alle betrokken partijen zijn vertegenwoordigd. De regiegroep ontwikkelt concrete voorstellen om OSCAR en daarmee de integrale aanpak van onderwijs en jeugdzorg te realiseren. Het voornaamste doel van de gemeenschappelijke aanpak is om voortijdig schoolverlaten terug te dringen en bij te dragen aan een continue vorm van zorg in de regio.