Gemeente Woudrichem

25/06/2002
Geval meningokokkenziekte in Woudrichem

Meningokokken

Op maandag 24 juni 2002 is bij de GGD West-Brabant een melding binnengekomen van een geval van meningokokkenziekte bij een 3-jarig kind uit Woudrichem.
Het kind is opgenomen in het ziekenhuis en de toestand is stabiel. Het betreft een op zichzelf staand geval van meningokokkenziekte waarbij in de directe omgeving van het kind de gebruikelijke preventieve maatregelen zijn genomen.
De gemeente Woudrichem heeft overlegd met de GGD over eventuele maatregelen.
In dit individuele geval van meningokokkenziekte is er geen reden om over te gaan tot het nemen van verdere maatregelen. Voor verdere informatie over meningokokkenziekte wordt verwezen naar de website van de GGD West-Brabant, www.ggdwestbrabant.nl .

Informatiebrief van de GGD West Brabant:

Wat is meningokokkenziekte?
Hoe worden meningokokkenbacteriën overgebracht? Wat zijn de verschijnselen?
Wanneer moet u de huisarts waarschuwen?
Kunnen er maatregelen worden genomen om meningokokkenziekte te helpen voorkomen?
Vaccinatie?
Wilt u meer informatie?

Wat is meningokokkenziekte?
Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekteverschijnselen die veroorzaakt worden door de meningokokbacterie. Deze bacterie bevindt zich bij een groot aantal mensen als een onschuldige gast in de neus- en keelholte, zonder dat men daar ziek van wordt. Zolang de bacterie in de neus en keel zit, is er niets aan de hand. Integendeel, iemand die de bacterie bij zich draagt bouwt hierdoor geleidelijk afweer op tegen deze bacterie. Iemand kan ziek worden wanneer de bacterie kans ziet om door de beschermende slijmvlieslaag in de neus- en keelholte heen te dringen, en in het bloed terecht komt. Dan kan een hersenvliesontsteking (meningitis) of een bloedvergiftiging (sepsis) ontstaan. De reden waarom dit gebeurt is nog niet duidelijk. Ziekte kan dus altijd ontstaan, ook wanneer er geen contact geweest is met een patiënt in uw omgeving. In Nederland krijgen per jaar ongeveer zevenhonderd mensen verschijnselen van meningokokkenziekte. Meestal zijn dit jonge kinderen en jongeren. Het is belangrijk dat meningokokkenziekte, vooral bij een sepsis, snel wordt ontdekt. In deze brief wordt uitgelegd wat de verschijnselen zijn en wanneer u uw huisarts moet waarschuwen.
terug...

Hoe worden meningokokkenbacteriën overgebracht? Bij spreken, hoesten en niezen komen piepkleine druppeltjes met bacteriën vrij. Mensen die nauw contact hebben met zieken, maar ook met gezonde personen die de bacterie in de neus- en keelholte hebben, kunnen deze druppeltjes inademen en besmet worden. De bacteriën kunnen ook worden overgedragen door zoenen. De kans om na besmetting ziek te worden, is zeer klein!
terug...

Wat zijn de verschijnselen?
Meningokokkenziekte kan min of meer sluipend maar ook heel plotseling beginnen. De ziekte begint meestal met koorts. Daarnaast kunnen de volgende verschijnselen optreden:

* spierpijn;


* koude rillingen;

* misselijkheid en braken;

* gevolgd door hoofdpijn, vooral bij het buigen van de nek (nekstijfheid).

Wanneer er sprake is van een sepsis komen daar nog enkele verschijnselen bij:

* rode vlekjes op de huid, zogenaamde 'huidbloedinkjes';
* sufheid.

Bij zeer kleine kinderen zijn de ziekteverschijnselen soms moeilijk te onderscheiden van andere ziekten. Zuigelingen zijn algemeen ziek; zij drinken slecht, kunnen grauw zien en slaperig zijn. Daarnaast kunnen zij prikkelbaar zijn. Dit valt op doordat zij ongewoon huilen, vooral bij het verwisselen van de luier of doordat zij onwillekeurige schokjes van het lichaam vertonen.

In de volksmond worden de ziekteverschijnselen bij meningokokkenziekte ook wel 'nekkramp' genoemd. Dit kan tot misverstanden leiden omdat men er vanuit kan gaan dat er bij meningokokkenziekte altijd sprake moet zijn van hoofdpijn of nekstijfheid. Dit is niet het geval! Wanneer er sprake is van een sepsis, kunnen deze kenmerkende verschijnselen afwezig zijn of pas heel laat optreden.

Met name huidbloedinkjes zijn zeer karakteristiek voor een sepsis! Deze kunnen voorkomen op de romp en op de ledematen en zijn in het begin één tot twee millimeter groot. Later kunnen deze rode puntjes met elkaar vervloeien tot grotere vlekken. In tegenstelling tot sommige andere vormen van huiduitslag verdwijnen deze rode vlekjes niet, wanneer u ze probeert weg te drukken met uw vingertoppen of met behulp van een dik glas.
De tijd tussen besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen is ongeveer twee tot tien dagen, maar gemiddeld drie tot vier dagen.
terug...

Wanneer moet u de huisarts waarschuwen?
Wanneer iemand ziekteverschijnselen heeft zoals die in deze brief beschreven zijn en u de situatie niet vertrouwt, moet u contact opnemen met de huisarts. Doe dit altijd onmiddellijk wanneer u rode vlekjes op de huid ziet die u niet weg kunt drukken! terug...

Kunnen er maatregelen worden genomen om meningokokkenziekte te helpen voorkomen?
Wanneer er in uw omgeving meningokokkenziekte is geconstateerd zullen door de GGD aan de hand van landelijke richtlijnen maatregelen worden genomen om de ziekte te helpen voorkomen. U kunt zelf een aantal algemene maatregelen nemen, die eigenlijk altijd genomen moeten worden ter voorkoming van ziekte:

* voorkom extreme oververmoeidheid en zorg voor een goede voeding;
* niet niezen of hoesten in de gezichten van anderen, altijd de hand goed voor de mond houden of een (papieren) zakdoek gebruiken;
* ventileer woonruimten en klaslokalen goed door regelmatig ramen open te zetten.

In een gezin komt het heel af en toe voor dat na een ziektegeval een tweede persoon ziek wordt. Ondanks dat de kans hierop klein is, zal de behandelend arts gezinsleden en eventueel na overleg met de GGD andere personen in de omgeving van de patiënt, uit voorzorg antibiotica geven. Zonodig zal de GGD het advies geven om kinderen tot de leeftijd van 19 jaar te vaccineren.
Buiten een gezin, bijvoorbeeld op een peuterspeelzaal of een school, zien we hoogst zelden dat een tweede persoon ziek wordt. Afhankelijk van de situatie wordt door de GGD beoordeeld of en zo ja welke maatregelen nodig zijn Het is belangrijk om alert te zijn op ziekteverschijnselen gedurende ongeveer één maand na een ziektegeval in de directe omgeving.
Er is geen enkele reden om kinderen thuis te houden of de peuterspeelzaal/school te sluiten.
terug...

Vaccinatie?
Er bestaan momenteel diverse vaccins tegen de meningokokkenziekte type C. Er is echter nog geen werkzaam vaccin tegen de veel voorkomende vorm van meningokokkenziekte type B. In het kader van het Rijksvaccinatieprogramma worden kinderen tegenwoordig gevaccineerd tegen hersenvliesontsteking veroorzaakt door de bacterie Haemofilus influenza type b (Hib-vaccinatie) Dit vaccin biedt wel bescherming tegen deze vorm van hersenvliesontsteking maar niet tegen meningokokkenziekte.
terug...

Wilt u meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de GGD West-Brabant via telefoonnummer 076 528 2352 of www.ggdwestbrabant.nl raadplegen. Voor informatie over de landelijke inentingscampagne kunt u het landelijk informatienummer bellen 0800 300 80 51