CDA

Minister Netelenbos neemt motie over gelijkwaardigheid milieunormen Schiphol over

Minister Netelenbos heeft dinsdag 25 juni jl. tijdens de behandeling van de Schipholwet in de Eerste Kamer toegezegd een Kamerbreed ondersteunde motie, namens de Vaste Kamercommissie Verkeer en Waterstaat ingediend door het CDA-Eerste Kamerlid Joeke Baarda mee te nemen in het overdrachtsdossier voor haar opvolger. Tevens zal zij woensdag dinsdag 26 juni al de uitvoeringsbesluiten wijzigen, in de in de motie bedoelde zin.

In de motie wordt gesteld dat de in de Schipholwet vastgelegde normen van stank, geluid en externe veiligheid niet gelijkwaardig zijn aan de normen, zoals die gelden in de Planologische Kernbeslissing (PKB) Schiphol en Omgeving uit 1995. Diverse commissies van deskundigen zoals de Commissie-Berkhout en de Commissie voor de milieu-effectrapportage (m.e.r.) spraken hun zorgen uit over het oprekken van de normen in de Schipholwet ten opzichte van de PKB uit 1995.

Het kabinet wilde echter geen actie ondernemen, vandaar dat de Eerste Kamer in een motie om een wetswijziging heeft gevraagd, en om een wijziging van de uitvoeringsbesluiten.

Tevens wil de Kamer dat drie jaar na de inwerkingtreding van de uitvoeringsbesluiten in 2005 een nieuwe milieu-effectrapportage wordt opgesteld die zich met name zal richten op de aspecten geluid en externe veiligheid. (Voor dit laatste aspect wordt een norm ontwikkeld)

Minister Netelenbos zegde tevens toe beide Kamers goed op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in deze.

De bijdrage en de motie van CDA-senator Joeke Baarda kunt u hier downloaden.