Gemeente Bergen


Verordeningen monumentenwet
Omgaan met asbest
Nationale Ombudsman
Wandeling bij de duvelskuul
Bestrijding processierups
Theater in De Maasduinen
Jubileummarkt druk bezocht
Onderzoek aanleg riolering
Verordeningen Monumentenwet
De gemeenteraad van Bergen heeft op 4 februari 2002 de nieuwe Gemeentelijke Monumentenverordening en Subsidieverordening Gemeentelijke Monumenten vastgesteld. De verordeningen treden niet eerder in werking dan zes weken na deze bekendmaking.

In de nieuwe monumentenverordening wordt, naast de bescherming van gemeentelijke monumenten, de juridische basis gelegd voor de bescherming van het gemeentelijk cultuurhistorische erfgoed in bredere zin. Hierbij is tevens gezocht naar een integratie hiervan in het ruimtelijke beleid. De monumentenverordening behandelt o.a. de volgende onderwerpen: rijksmonumenten, de monumentencommissie, gemeentelijke monumenten, gemeentelijke dorpsgezichten, beeldbepalende panden.

Het belangrijkste doel van de Subsidieverordening Gemeentelijke Monumenten is het financieel ondersteunen van de eigenaar van een monument. De gemeente wil de eigenaren van de gemeentelijke monumenten bijstaan bij het in goede staat houden van hun bezit.

Ter inzage

Beide verordeningen liggen vanaf donderdag 27 juni 2002 voor iedereen ter inzage. U kunt de stukken elke werkdag van 9.00 tot 12.00 uur of op afspraak inzien bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling in het gemeentehuis te Bergen.
Tijdelijke Referendumwet

Burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen hebben op grond van de Tijdelijke Referendumwet besloten dat over het besluit van de Gemeenteraad van 4 februari 2002 tot het vaststellen van een nieuwe gemeentelijke monumentenverordening en subsidieverordening gemeentelijke monumenten, een referendum kan worden gehouden.

Iedere kiesgerechtigde kan binnen 3 weken na de datum van deze bekendmaking een verzoek tot het houden van een referendum indienen. Indiening geschiedt in persoon bij bevolking in het gemeentehuis te Bergen door de ondertekening van een daartoe vastgesteld formulier: u dient daarbij blijk te geven van uw identiteit.

Beroep

Tegen het besluit van burgemeester en wethouders over de referendabiliteit van het raadbesluit kan door belanghebbende binnen 6 dagen na deze bekendmaking beroep worden ingesteld bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Asbest, hoe ga ik er mee om?

Asbest is een product dat vooral in de belangstelling staat vanwege de risico's voor de volksgezondheid en het milieu. In het verleden werd asbest vaak toegepast vanwege zijn gunstige eigenschappen als slijtvast, brandwerend, isolerend en relatief goedkoop.

De meest bekende vorm van asbest is golfplaten, maar asbest kun je onder andere ook tegenkomen in vloerbedekking, bloembakken, gas-, water- en rioleringsbuizen.

Waarom is asbest gevaarlijk?

Asbest heeft een vezelige structuur die gemakkelijk kan splijten tot zeer dunne naaldvormige vezels. Als je deze vezels inademt kunnen ze tot diep in de longen doordringen en ernstige ziekten veroorzaken zoals longkanker en asbestose (verstijving van het longweefsel). De asbestvezels kunnen ongemerkt in de longen terechtkomen omdat ze onzichtbaar en reukloos zijn. Tussen het inademen van de vezels en het moment waarop de ziekten zich voordoen kan een jarenlange periode liggen.

Vanwege deze risico's is het vanaf 1 juli 1993 verboden asbest of asbesthoudende producten te bewerken, te verwerken of in voorraad te houden. Het opnieuw gebruiken van oude asbesthoudende producten is eveneens verboden. De overheid heeft deze regelgeving in het leven geroepen om de risico's van blootstelling aan asbest zoveel mogelijk te beperken.

Verwijderen van asbest

Particulieren mogen asbest uitsluitend zelf verwijderen als het gaat om een beperkte hoeveelheid. Een beperkte hoeveelheid is een oppervlakte kleiner dan 35 m2. Wanneer het oppervlak groter is dan 35 m2 moet een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf ingeschakeld worden. Bedrijven moeten altijd een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen bij de verwijdering van asbest. Neem in elk geval altijd contact op met de gemeente over de noodzakelijkheid van een sloopmelding of sloopvergunning.

Tips voor particulieren

Voor particulieren die een beperkte hoeveelheid asbest willen afvoeren volgen hier nog enkele tips:

* maak het materiaal nat om verstuivende vezels te voorkomen;
* verwijder het materiaal zonder te breken, zagen of boren;
* verpak het materiaal direct na verwijdering in plastic en plak het goed af;

* pak elk stuk apart in;

* overgebleven vezels van asbest nat maken en nat afnemen;
* bij verwijdering van meer dan 35 m2 asbest een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf inschakelen.
Aanbieden bij het Milieupark
Gezien de risico's voor gezondheid en milieu moet asbesthoudend afval onder speciale omstandigheden worden gestort. Als u, als particulier, een beperkte hoeveelheid asbest hebt (maximaal 2m3) mag u dat op het milieupark Heukelom aanbieden tegen betaling van 10,- per aanbieding van maximaal 2m3. U moet het asbest dan wel bevochtigen en dubbel verpakken in plastic.

Nationale Ombudsman
De Nationale Ombudsman behandelt klachten over overheidsinstanties zoals bijvoorbeeld politie, belastingdienst, het CWI, de provincies, de waterschappen en een groot aantal gemeenten. Ook klachten over de gemeente Bergen worden door de Ombudsman behandelt. Heeft u klachten over een overheidsinstantie bel dan 0800 335 55 55. Via dit telefoonnummer kunt u ook een folder aanvragen. U kunt ook mailen:
bureau@nationaleombudsman.nl of kijk op de website: www.nationaleombudsman.nl.
Wandel mee bij de Duvelskuul
Zondag 30 juni kunt u onder leiding van een deskundige gids meewandelen rond de Duvelskuul in Afferden. De wandeling begint om 8.00 uur en duurt ongeveer 2,5 uur. Deelname is gratis. De wandeling begint ter hoogte van Spitsbrug 7 in Afferden.

De Duvelskuul is een vennencomplex en ligt aan de rand van het Eckeltse-beekdal. In de directe omgeving is een oude zandwinningplaats. Tijdens de excursie door dit zeer afwisselende gebied wordt aandacht geschonken aan de bewoners en de beheersmaatregelen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer H. Wijgerde, telefoon (0485) 53 00 60.
Gemeente bestrijdt processierups

Op een aantal locaties in onze gemeente is de processierups gesignaleerd. Daarom is de gemeente begonnen met de bestrijding. De overlast is niet volledig te voorkomen.
Bij de bestrijding worden nesten en rupsen opgezogen. Daarnaast inspecteert de gemeente wegen, fietspaden en plantsoenen waar eikenbomen staan op de aanwezigheid van de processierups. Veel mensen hebben na contact met de brandhaartjes van de rups last van jeuk, huiduitslag of irritaties aan ogen of luchtwegen. Vooral bij droog en winderig raden wij wandelaars en fietsers aan om voorzichtig te zijn en hun huid te beschermen.
Theater in De Maasduinen
Net als vorig jaar zijn er ook deze zomer weer drie theatervoorstellingen in Nationaal Park De Maasduinen. De voorstellingen worden gehouden in de gymnastiekzaal, Stalberg 25 in Wellerlooi en zijn geschikt voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar. De voorstelling betrekt kinderen op een speelse en ongedwongen wijze bij de natuur in De Maasduinen. De toegang is gratis. Per voorstelling zijn 100 plaatsen beschikbaar, het is niet mogelijk om vooraf te reserveren.
Programma
De volgende theatervoorstellingen vinden plaats.
* donderdag 11 juli, `Op zoek naar de Gouden Vogel'
* donderdag 18 juli, `De Maasman komt'

* donderdag 25 juli, `Ome Harry vertelt avonturen van knuffelberen'.
De komende weken kunt u meer lezen over deze voorstellingen. Informatie
Voor meer Informatie kunt u terecht bij het IVN-Consulentschap Limburg, telefoon (0475) 38 64 60, of kijk op
www.nme-limburg.nl.
Gezellige jubileummarkt werd druk bezocht
Vrijdag 21 juni vierde de weekmarkt in Nieuw Bergen het 25-jarig jubileum. De feestelijke activiteiten en het mooie weer droegen er toe bij dat de markt druk bezocht werd.
De kleuters van de Mariaschool, de St. Jozefschool en De Klimop maakten gretig gebruik van de aanwezige draaimolen. Na een kleine speurtocht op de markt kregen ze ranja en snoep. De oudere bezoekers kregen koffie, thee en cake aangeboden door de marktkooplieden en de gemeente.
Boodschappenmand
De marktkooplieden hadden voor de inwoners van onze gemeente nog wat extra's in petto. Vrijdagochtend vroeg werden in Bergen, Nieuw Bergen, Afferden, Siebengewald, Well en Wellerlooi boodschappenmanden verstopt. Bart Roersch uit Afferden, Ankie Camps uit Wellerlooi, mevrouw Verpoort uit Siebengewald, familie Custers uit Bergen, mevrouw Vermeulen uit Bergen, en mevrouw Steeghs uit Well vonden een mand. Zij hebben hun mand gratis laten vullen bij de marktkooplieden. Jubilarissen
Kaasboer Gerrie van der Duijn, notenboer Theo van der Kolk en sokken- en kousenman Jan Walravens staan sinds de oprichting op de Bergense weekmarkt. Zij werden door wethouder Van Eupen gehuldigd. De marktkramen worden elke vrijdag opgebouwd en afgebroken door medewerkers van de buitendienst. Ook deze medewerkers werden in het zonnetje gezet.
Jubileumloterij
jubileumloterij. Hieronder volgt de uitslag van de loterij.
- 15 cadeaubonnen van 10,- zijn gevallen op de nummers: 04367 04369 02912

02709 03281 01679

01660 01905 03374

02120 01139 04430

04370 02527 01553


- een geldprijs van 25,- is gevallen op nummer 03680;
- een geldprijs van 75,- is gevallen op nummer 03783;
- de hoofdprijs van 150,- is gevallen op nummer 03686. Als u een prijs heeft gewonnen kunt u deze tijdens openingstijden van het gemeentehuis afhalen bij de afdeling Bestuur. Neem uw lot wel even mee.
Gemeente onderzoekt mogelijkheden aanleg riolering De gemeente voert in de loop van dit jaar een onderzoek uit naar de sanering van afvalwater in het buitengebied. De gemeente wil weten welke mogelijkheden er zijn voor die panden die op dit moment nog niet zijn aangesloten op het riool.
Het betreft alleen panden in het buitengebied. Na het onderzoek wordt beoordeeld op welke locaties riolering aangelegd kan worden. Panden waar geen riolering aangelegd kan worden ontvangen vervolgens een advies waarin staat aan welke regels en eisen een aan te leggen IBA (Individuele Behandeling Afvalwater) en infiltratievoorziening moet voldoen. De gemeente streeft er naar om iedere betrokkene nog dit jaar te informeren over zijn individuele situatie.
Bestaande lozingen, niet op het riool
Vooralsnog mogen bestaande lozingen worden voortgezet tot 1 januari 2005. Panden die geen aansluiting krijgen op het gemeenteriool moeten uiterlijk 1 januari 2005 nieuwe voorzieningen treffen. Voor lozers op oppervlaktewater gelden andere eisen en regelingen. Vrijstelling rioleringsverplichting
Vanwege de hoge kosten van aanleg riolering heeft de gemeente Bergen vrijstelling van de rioleringsverplichting aangevraagd bij de Provincie Limburg. Deze vrijstelling is aangevraagd voor de gebieden waar nu nog geen riolering ligt. De provincie heeft aangegeven meer informatie te willen hebben over de mogelijkheden voor aanleg van riolering. Onder andere daarom voert de gemeente het onderzoek uit. Tevens zijn er diverse ontwikkelingen met betrekking tot het onderhoud en beheer van IBA's. Hierdoor wordt het voor gemeenten aannemelijker hier ook een rol in te gaan spelen.
Meer informatie
Als u niet langer wilt of kunt wachten met het aanpassen van uw installaties is het verstandig om vooraf contact op te nemen. Neem voordat u met de werkzaamheden begint contact op met dhr. J. Schaap van de afdeling Ruimtelijk Beheer, telefoon (0485) 34 83 47. Ook voor overige vragen kunt u bij hem terecht.