Gemeente Nuth


Nieuwe glasbakken voor gemeente Nuth

Na vele jaren trouw dienst te hebben gedaan, worden vanaf 1 juli de bekende glasbakken in de gemeente Nuth vervangen door nieuwe exemplaren. Tegelijk verandert er ook iets in de inzameling, want de nieuwe bakken bieden de mogelijkheid kleurloos(wit) en gekleurd (groen/bruin) glas te scheiden.

De oude stalen glasbakken zijn al meer dan tien jaar in gebruik en dat is te zien! Hun vormgeving zorgt niet direct voor verfraaiing van het stadsbeeld, en ze zouden best eens een likje verf mogen hebben. Bovendien bevatten deze oude glascontainers slechts één grote ruimte, waardoor het niet mogelijk is het glas gescheiden in te zamelen. Voor de gemeente Nuth en Reinigingsdiensten Rd4 waren dit redenen genoeg om te gaan zoeken naar een alternatief. Dat is gevonden in de vorm van nieuwe glasbakken, ook weer van staal, maar nu in een vormgeving met een meer eigentijdse uitstraling. Bovendien bevatten de nieuwe bakken twee gescheiden compartimenten, een voor kleurloos glas en een voor gekleurd glas. In totaal gaat het om 20 nieuwe bakken.

Goed voor milieu
Het gescheiden inzamelen van afvalglas biedt diverse voordelen. Voor het milieu is het gunstig omdat op kleur gescheiden afvalglas een betere grondstof is voor de glasproductie. Van gekleurd afvalglas kan namelijk niet zomaar nieuw kleurloos glas gemaakt worden. Dit bekent dat het afvalglas uit onze oude containers alleen geschikt was voor het maken van gekleurd glas. Voor kleurloos glas moest de fabriek dus altijd terugvallen op verse grondstoffen of op dure en milieubelastende reinigingsprocessen. Dat is met gescheiden inzamelen een heel stuk minder het geval.

en portemonnee
Gescheiden glas is dus een hoogwaardiger grondstof voor de glasindustrie en levert daarom ook meer op. Dat is ook in uw voordeel, want deze hogere opbrengsten zorgen ervoor dat de afvalstoffenheffing minder sterk kan stijgen. Kortom: met het strikt gescheiden houden van de twee soorten glas levert u niet alleen een milieubijdrage maar spekt u ook uw eigen portemonnee. Doen dus!