Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 26 juni 2002

Verkeersveiligheid: liever consequent sociaal en groen gedrag stimuleren


Agalev heeft bedenkingen bij de voorstellen van verkeersminister Stevaert over een nieuwe belastingsverlaging voor wie zich aan de verkeersregels houdt..

Autobestuurders premies geven omdat ze geen zware overtredingen begaan- omdat ze bijvoorbeeld niet door het rode licht rijden, niet te snel rijden of niet dronken achter het stuur zitten- is als principe onhoudbaar. Doorgetrokken naar andere overtredingen of misdaden geeft dat een geheel nieuwe opvatting over ons rechtstelsel. Gaan we mensen die twee jaar lang geen bouwovertreding plegen dan ook minder onroerende voorheffing betalen?

Daarom kiest Agalev ervoor om bestuurders te belonen die een extra inspanning doen voor de veiligheid. In de Senaat werd zo bijvoorbeeld recent in commissie een Agalev-resolutie goedgekeurd om bestuurders die met een intelligente snelheidsbegrenzer in hun wagen rijden een premie te geven.

Het voorstel van minister Stevaert om de verkeersbelasting voor "propere" wagens te verminderen is dan weer niet nieuw. Agalev is al lang voorstander van de variabilisering van de autokosten waarbij het bezit van de wagen goedkoper wordt, en veel rijden en veel vervuilen duurder.

Daarom werden de verkeersbelastingen werden reeds door Magda Aelvoet ecologisch bijgestuurd. Voor milieuvriendelijke wagens (bv. met LPG) moet je nu al minder verkeersbelasting betalen.

Vanuit die optiek is Agalev uiteraard voorstander om verkeersbelasting te moduleren in functie van gebruik en vervuiling.

Jos Geysels, Politiek secretaris Agalev
Johan Malcorps, Vlaams Volksvertegenwoordiger en Gemeenschapssenator
---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/