College bouw ziekenhuisvoorzieningen


Nr. 2002.207
Utrecht, 26 juni 2002.

Bouwcollege start huisvestingsactie psychiatrie

In een deel van de psychiatrische ziekenhuizen in Nederland schiet de huisvesting tekort. In een aantal instellingen verblijven patiënten nog op meerbedskamers. Daardoor is de privacy van deze patiënten niet altijd optimaal. Het College bouw ziekenhuisvoorzieningen (Bouwcollege) en GGZ Nederland hebben besloten zich in te zetten voor het verbeteren van de accommodatie van cliënten in psychiatrische ziekenhuizen. Deze "actie huisvesting psychiatrie" heeft als doel knelpunten op te lossen door aan te sturen op renovatie of vervangende nieuwbouw.

Vorig najaar werd in een rapport van het Trimbos-instituut geconcludeerd, dat de kwaliteit van de huisvesting zelfs 30 tot 70 % afweek van het "volgens algemene inzichten aanvaardbare niveau". De huisvesting voor langdurige zorgpatiënten laat het meest te wensen over. Een quick scan van het Bouwcollege heeft duidelijk gemaakt, waar de verouderde en meest slechte gebouwen staan.

Binnenkort zal een begeleidingscommissie, waarin ook vertegenwoordigers van cliëntenorganisaties zitting hebben, het startschot voor de huisvestingactie geven. Ondersteuning en begeleiding door aanjagers van het Bouwcollege zal ertoe bijdragen, dat de wettelijke goedkeuringsprocedure snel en soepel kan worden doorlopen.

Contactpersonen:
drs. J.J.M. Vijverberg mr. T. Vroon secretaris Werkcommissie GGZ algemeen secretaris
---

Nieuwe plaatsen in de gehandicaptenzorg zullen overwegend (voor zo'n