Korps: Limburg-Noord, plaats: Venlo 26-06-2002 Mediabericht 26 juni (11.40 uur)

Samenwerking politie, justitie en zorgaanbieders in omgang met mensen met verstandelijke beperkingen

VENLO Met de ondertekening van een convenant willen zorgaanbieders, de politie Limburg-Noord en justitie Roermond de handen ineenslaan als het gaat om de aanpak en omgang met mensen met een verstandelijke beperking in ons alledaags maatschappelijk verkeer. Dit voor zover deze mensen onder de verantwoordelijkheid van een erkende instelling of stichting vallen. Het initiatief komt van zorginstelling De Wendel dat de mening is toegedaan dat de wet ook op deze mensen normaal zij het op gepaste wijze moet worden toegepast.

Veel negatieve gedragingen door of tegen cliënten met genoemde beperkingen worden door de zorgaanbieder zelf ter hand genomen. Hierdoor zijn ze vaak onderzoeker en rechter in de eigen instelling. Met de ondertekening van het convenant hebben betrokkenen afgesproken dat strafbare gedragingen altijd gemeld worden bij de politie. Ook zal er zo mogelijk medewerking worden verleend aan opgelegde sancties binnen de instelling van de zorgaanbieder aan de hand van justitiële richtlijnen. Enerzijds wordt de doelgroep hiermee gelijk gesteld met andere mensen in de samenleving en erkend als volwaardig burger. Anderzijds blijft de relatie die de zorgaanbieder heeft met de cliënt (verdachte) bestaan, blijft de begeleiding behouden en kan de rol van hulpverlener worden voortgezet.

Meer op zichzelf wonen

In het kader van het nieuwe zorgbeleid krijgen mensen met een verstandelijke beperking meer en meer een eigen woonplek aangeboden in een woonwijk. De deelname van mensen met een verstandelijke beperking wordt hiermee sterk gestimuleerd en neemt een steeds belangrijkere plaats in in het maatschappelijk verkeer. De verwachting is dat dit in de toekomst zal gaan toenemen. In Noord- en Midden-Limburg zijn op diverse locaties eengezinswoningen waar mensen met een licht verstandelijke beperking groepsgewijs of zelfstandig wonen, met de noodzakelijke ondersteuning. Cijfers zijn er niet maar de politiepraktijk wijst uit dat er regelmatig contacten zijn met mensen met een verstandelijke beperking, die door een strafbaar feit zijn benadeeld of zelf strafbare feiten hebben gepleegd. Deze mensen beseffen wel wat goed en kwaad is, ze hebben over het algemeen een geestelijke ontwikkeling vergelijkbaar met een kind van tussen de 6 en 16 jaar.Het begrijpen en begrepen worden is dus erg belangrijk als je deelneemt aan het maatschappelijk verkeer.

Opleiding agenten

De politie gaat met dit soort zaken divers om en vaak handelen politiemensen naar eigen inzicht. Medewerkers van de politie zijn niet pedagogisch of orthopedagogisch opgeleid in het omgaan met mensen met een verstandelijke beperking. Het is wenselijk dat politiefunctionarissen die regelmatig functioneel contact hebben met de doelgroep, collectief worden geschoold. Dit zal voor het contact met deze mensen bevorderlijk zijn en de kwaliteit vergroten van de te nemen maatregelen of het op te maken proces-verbaal. Richtlijnen en procedures moeten bij de politie worden opgezet om meldingen en aangiften die hierop betrekking hebben te verwerken.

Procedure

Bij elke deelnemende zorgaanbieder zal de meldingsprocedure worden aangepast op dit convenant. Zodra er sprake is van een vermeend strafbaar feit wordt er melding gedaan bij de politie. De zorgaanbieder stimuleert het slachtoffer om aangifte te doen van het feit en zorgt voor eventuele begeleiding en ondersteuning. Als zowel slachtoffer als dader intern zijn dan zal na een intern onderzoek melding of aangifte worden gedaan. Is het slachtoffer intern en de dader komt van buiten de instelling dan doet het slachtoffer zelf aangifte, eventueel met begeleiding van de instelling. Is de dader intern en het slachtoffer buiten de instelling dan zal een aanspreekpunt van de politie contact opnemen met de instelling. De politie legt de gegevens vast en bepaalt samen met justitie het verdere traject. In sommige gevallen kan de zaak nog enige tijd worden aangehouden of er volgt een HALT-afdoening. In geval van ernstige delicten wordt het proces-verbaal rechtstreeks aan het Openbaar Ministerie verzonden. Door deze afspraken wordt ieders rol duidelijk. De zorgaanbieder de zorg, de politie doet het onafhankelijke onderzoek en de sanctionele rol ligt bij justitie waar deze behoort te liggen. De ondertekening van dit convenant schept nieuwe kaders waarbinnen de verdere samenwerking in concrete situaties tussen zorgaanbieders, politie en justitie verder gestalte krijgt. Deze verbeterde samenwerking moet de positie van mensen met een verstandelijke beperking als volwaardig lid van onze samenleving verder versterken.

Ondertekenaars van het convenant zijn:

De Wendel, Venlo

Vizier, Velden

Daelzicht Noord, Koningslust

St. Sint Anna, Gastenhof, Venlo

Politie Limburg-Noord

Openbaar Ministerie te Roermond