Gemeente Vlaardingen


26-06-2002

B&W akkoord met aanpak Babberspolder-Oost
Op dinsdag 25 juni heeft het college van Burgemeester en Wethouders van Vlaardingen ingestemd met het afgeven van een intentie tot sloop van 128 woningen in de Babberspolder-Oost aan de Adriaan Pauwstraat 50 t/m 67 en 51 t/m 81, Van Hogendorplaan 141 t/m 175, Van der Duyn van Maasdamlaan 87, 89 en 91 en de Van Limburg Stirumstraat 58, 60 en 62.

De sloop maakt deel uit van een totaal plan voor stedelijke vernieuwing Babberspolder-Oost. Dit plan voorziet in de sloop en vervangende nieuwbouw van 1400 woningen in de komende 12 jaar. Het college beschouwt het plan van aanpak vooralsnog als uitgangspunt.

Het college is akkoord gegaan met het maken van plannen voor vervangende nieuwbouw van ca. 135 eengezinswoningen en appartementen in huur en koop. Hierbij dient rekening gehouden te worden met de stadsvisie, het beleidsplan wonen en het strategisch voorraadbeleid van Waterweg Wonen. Ook wordt een nadere studie uitgevoerd naar ruimte voor kleinschalige bedrijfsruimten en (semi) ondergrondse parkeergelegenheid.

Voor de bewoners van de Babberspolder komt het sloopbesluit niet onverwacht. De gemeente wees in mei 2001 de wijk aan als stedelijk vernieuwingsgebied. Bewonerscommissies zijn vanaf dat moment nauw betrokken geweest bij de planontwikkeling in de Babberspolder. In januari dit jaar werden de eerste globale plannen aan de buurtbewoners bekend gemaakt. In mei is het leefbaarheidsplan voor de buurt gepresenteerd.

Vanaf 1 juli aanstaande hebben de bewoners van de genoemde blokken de status van stedelijk vernieuwingsurgent woningzoekende verkregen Dat betekent dat zij voorrang hebben op andere woningzoekenden. De bewoners hebben recht op verhuiskostenvergoeding van 4600.