---

Ministerie van Defensie



---

Medaille-uitreiking "Essential Harvest"

26-06-2002

Luitenant-generaal Marcel Urlings heeft vandaag (26 juni) in Nieuwegein de Herinneringsmedaille Vredesoperaties uitgereikt aan de militairen die in augustus en september 2001 hebben deelgenomen aan de NAVO-operatie "Essential Harvest" in Macedonië. De onderscheiden militairen zijn onder meer afkomstig van de 11e Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen, het Korps Commandotroepen, de Explosieven Opruimingsdienst en de Koninklijke Marechaussee.

Het doel van de operatie "Essential Harvest" was het vredesproces tussen etnische Albanezen en de regering van Macedonië te ondersteunen. Dit gebeurde door het innemen van vrijwillig in te leveren wapens van de Albanese vrijheidstrijders gedurende een periode van 30 dagen. Het innemen van deze wapens was opgedragen aan een speciaal daarvoor samengestelde NAVO-troepenmacht ter grootte van een versterkte brigade (ca. 4.500 militairen), de "Task Force Harvest". Het doel was om 3.300 wapens in te zamelen. Uiteindelijk werden 3.875 wapens ingezameld. Op 26 augustus 2001 vertrokken de deelnemende Nederlandse militairen naar Macedonië. Op 26 september 2001 werd de operatie beëindigd.

Een dag na het beëindigen van de operatie "Essential Harvest" besloot de NAVO tot de vervolgmissie "Amber Fox". Vanaf vandaag (26 juni) geeft Nederland leiding aan de NAVO vredesmissie "Task Force Fox" in Macedonië. "Task Force Fox" verzorgt de militaire ondersteuning van operatie "Amber Fox" en ziet erop toe dat de internationale waarnemers van "Amber Fox" hun taak veilig kunnen uitvoeren.