NMI

Nieuwe standaard geleidbaarheid

Nieuwe standaard voor de meting van de elektrolytische geleidbaarheid van vloeistoffen

Meting van de elektrolytische geleidbaarheid (kortweg geleidbaarheid) van water wordt veel toegepast om de waterkwaliteit te controleren, bijvoorbeeld voor gebruik in voedselbereiding, farmaceutica en infuus- en dialysevloeistoffen. Ook wordt de mate van geleidbaarheid gebruikt voor procescontrole en regeling, zoals het monitoren van de drinkwaterkwaliteit en het monitoren van het spoelen van procesapparatuur.

Bij dit soort metingen is een goede kalibratie belangrijk, omdat dit zowel voor een grotere betrouwbaarheid van meetresultaten als voor de onderlinge vergelijkbaarheid van meetresultaten zorgt. Daarom is kalibratie ook vereist voor verscheidene kwaliteitssystemen, zoals ISO/IEC17025, de ISO9000 serie en GMP.

In veel gevallen kan aan deze eis nu reeds worden voldaan, omdat voor hogere geleidbaarheden (bijv. drinkwater, geleidbaarheid ca. 1000 mS/cm) referentievloeistoffen met voldoende nauwkeurigheid voorhanden zijn. Toch worden ook vele standaarden van onduidelijke kwaliteit in de markt aangeboden en is ook in dit gebied een verbeteringsslag wenselijk.

Voor lagere geleidbaarheden (kleiner dan 25 micro S/cm) zijn geen referentievloeistoffen met voldoende nauwkeurigheid beschikbaar. Als gevolg hiervan is het niet mogelijk om geleidbaarheidsmeters te kalibreren voor het gebied van zeer zuiver water, terwijl in dit gebied veelvuldig gemeten wordt en daardoor een grote behoefte bestaat aan herleidbaarheid. Deze behoefte bestaat vooral (maar zeker niet uitsluitend) bij de farmaceutische industrie, medische laboratoria en producenten van waterzuiveringsinstallaties.

Om aan deze behoefte voor bruikbare standaarden te voldoen, wordt door Nederlands Meetinstituut - met financiering van het Ministerie van Economische Zaken - een nieuw type meetcel ontwikkeld. Deze meetcel zal dienst gaan doen als primaire standaard en is geschikter voor meting van lage geleidbaarheden dan bestaande primaire celtypen. Met de ontwikkelde meetcel kunnen in eerste
instantie referentievloeistoffen in het gebied van 1-10000 micro S/cm gecertificeerd worden. In de toekomst zal dit gebied mogelijk uitgebreid worden naar nog lagere geleidbaarheden.

Om referentievloeistoffen voor lage geleidbaarheden aan te kunnen bieden is tijdens het onderzoek tevens een nieuwe receptuur voor referentievloeistoffen ontwikkeld, die in tegenstelling tot bestaande recepturen voldoende stabiel is in het gebied van 1-25 micro S/cm.

Als eerste stap in het ontwikkelingstraject van de meetcel is een prototype ontworpen en gebouwd, waarmee de werking van het meetprincipe is aangetoond. Op basis van de ervaringen met dit prototype is recent een verbeterde versie van deze cel gebouwd en zijn de eerste tests met deze verbeterde meetcel uitgevoerd. De resultaten van deze tests geven aan dat de verbeterde meetcel goed presteert. Dit betekent dat het binnenkort voor bedrijven en instellingen mogelijk wordt om meetcellen te laten kalibreren in het gebied 1-10000 micro S/cm.

26 jun 02 13:46